L'exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, en una imatge d'arxiu (EFE)

Ana Botella, condemnada per vendre pisos socials a baix preu a un fons voltor

El Tribunal de Comptes condemna l'exalcaldessa de Madrid i 7 exregidors a pagar 25 milions per responsabilitat comptable

Actualitzat

El Tribunal de Comptes ha condemnat l'exalcaldessa de Madrid Ana Botella i 7 membres del seu equip a pagar 25,7 milions d'euros per la venda l'any 2016 d'una promoció d'habitatges de protecció oficial amb llogaters.

En només dos anys, el preu d'aquestes vivendes s'ha incrementat un 227%, segons les dades del fons que les va comprar. A més, els lloguers que cobren als llogaters han pujat un 49%.

La sentència, que avança la Cadena Ser, considera provat que quan Ana Botella ocupava l'alcaldia de Madrid va signar la venda de 1.860 vivendes socials de titularitat municipal a dues societats propietat del fons voltor Blackstone, a un preu inferior al mercat. El paquet de vivendes venut incloïa 18 blocs sencers de pisos declarats protegits.

Els fons d'inversió van pagar més de 128 milions per tot el paquet de vivendes. Un preu que ara el Tribunal de Comptes considera que estava per sota del preu de mercat. Segons el tribunal, la venda hauria d'haver reportat més de 151 milions a les arques públiques.

Ara fa un any, l'actual alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va presentar una demanda per la venda d'aquests pisos de titularitat municipal a través de l'Empresa Municipal de la Vivenda i el Sòl. Consideraven que l'operació no havia estat neta i que tot el procés estava farcit d'irregularitats.

La venda es va fer en un temps rècord de només 14 dies. La sentència deixa clar que aquest no és període suficient per preparar una operació d'aquestes característiques i evidencia que el govern de Botella es va saltar tots els controls i que Blackstone disposava d'informació privilegiada.

En el seu moment, els llogaters que ocupaven alguns dels pisos venuts al fons Blackstone van denunciar els canvis i l'enduriment de les condicions que el nou propietari els volia imposar.

El Tribunal de Comptes considera indefensable que el consistori governat per Ana Botella no intentés treure el màxim benefici possible de la venda dels edificis de vivendes municipals, que no s'obrís un procediment publicitat per obtenir més ofertes i que no es fes una taxació fiable dels blocs que es volia vendre.

 

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgePPComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut