Andrés Manuel López Obrador celebra la victòria electoral amb els seus partidaris (Reuters)
Andrés Manuel López Obrador celebra la victòria electoral amb els seus partidaris (Reuters)

L'esquerra arriba al poder a Mèxic amb la victòria de López Obrador

El candidat del Moviment Regeneració Nacional supera àmpliament els del PRI i el PAN

Juli RodésActualitzat

Andrés Manuel López Obrador, el candidat d'esquerres, ha guanyat les eleccions presidencials mexicanes amb una victòria àmplia sobre els seus rivals.

És la primera vegada que les esquerres arriben al poder a Mèxic, governat històricament pel Partit Revolucionari Institucional (PRI) i el també conservador Partit Acció Nacional (PAN).

Segons l'Institut Nacional Electoral mexicà, López Obrador, del Moviment Regeneració Nacional (Morena), hauria obtingut entre el 53 i el 53,8 per cent dels vots. Són dades obtingudes a partir d'una mostra de 7.700 actes electorals.

 

El candidat del PRI, José Antonio Meade, ha reconegut la victòria de López Obrador de seguida que han tancat els col·legis electorals. "López Obrador és qui ha obtingut la majoria i tindrà la responsabilitat de conduir el poder executiu", ha declarat aquest exministre d'Hisenda i de Relacions Exteriors.

 

No ha trigat a fer-ho, també, Ricardo Anaya, el candidat del PAN: "Cap democràcia funciona sense demòcrates i, perquè crec en la democràcia i soc un demòcrata, dic avui davant dels mexicans i les mexicanes que la informació dels resultats de què disposo m'indica que la tendència afavoreix Andrés Manuel López Obrador".

 

Tampoc ha trigat a reconèixer la victòria de López Obrador l'actual president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, que ha fet una crida a la unitat.

"Fa uns moments m'he comunicat amb el guanyador de l'elecció presidencial per expressar-li la meva felicitació i assegurar-li que ell i el seu equip de treball tindran la col·laboració del govern de la República per fer una transició ordenada i eficient. La nació ens necessita a tots, a tots units per un objectiu comú: seguir millorant el benestar dels mexicans. Units és possible."

 

López Obrador ja ha anunciat que aquest dimarts farà una primera reunió amb Peña Nieto per preparar la transició de poder.

Els dos anteriors presidents mexicans, Felipe Calderón (PAN, 2006-2012) i Vicente Fox (PRI, 2000-2006), també han felicitat López Obrador.

 

 

Anaya, al davant de Meade

Anaya hauria obtingut entre el 22,1 i el 22,8 per cent dels vots, al davant de Meade, que ha quedat en tercer lloc amb entre el 15,7 i el 16,3 per cent dels vots. El quart candidat, l'independent Jaime Rodríguez, conegut com "el Bronco", hauria obtingut el 5,5 per cent dels vots.

Com a nou cap d'estat de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador succeirà Enrique Peña Nieto, del PRI, que va assumir la presidència l'1 de desembre de 2012. La cerimònia de presa de possessió es farà l'1 de desembre. Els mandats presidencials són de sis anys.

Amb 64 anys i conegut com a AMLO per les seves inicials, Andrés Manuel López Obrador ha dit que era un "dia històric".

 

Parlant des de l'hotel Hilton, en el centre de la capital mexicana, ha promès respectar les llibertats civils i lluitar per "erradicar" la corrupció. També ha assegurat que farà "canvis profunds" per assolir una "autèntica democràcia" i que no hi haurà "cap dictadura" mentre ell governi.

"Expresso el meu respecte als qui han votat per altres candidats i partits, i el mateix manifesto per als tres candidats a la presidència de la República de les diferents organitzacions que avui han reconegut el nostre triomf i la nostra victòria. Faig una crida a tots els mexicans a la reconciliació i a posar per damunt dels interessos personals, per legítims que siguin, l'interès superior."

Durant la campanya electoral ha promès revisar contractes del govern actual amb empreses energètiques que considera que podrien ser irregulars i ha assegurat que lluitarà contra la corrupció en el Congrés i els tribunals nacionals i internacionals.

Celebració multitudinària

Unes 80.000 persones han celebrat la victòria de López Obrador a la cèntrica plaça Zócalo de la capital mexicana, satisfetes que, per primera vegada, un candidat d'esquerres hagi guanyat les eleccions presidencials.

 

Carlos, un oficinista de 53 anys, ha explicat a l'agència EFE que "pensava que mai no veuria això, un govern d'esquerres a Mèxic semblava impossible".

L'actor Damián Alcázar considera que "aquest és el primer pas per començar a sanejar el país, perquè està molt deteriorat".

Una mestressa de casa anomenada Estela, de 74 anys, considera que aquesta vegada no hi ha hagut frau electoral: "La tercera ha estat la bona, AMLO ja havia guanyat dues vegades, el 2006 i el 2012, però ens van fer frau".

Amèrica felicita López Obrador

Nombrosos caps d'estat i de govern americans ja ha felicitat López Obrador per la seva victòria.

El veí del nord, Donald Trump, president dels EUA, ha manifestat que té moltes ganes de treballar amb ell i que "hi ha molta feina a fer que beneficiarà" els dos països.

 

Des del Canadà, el primer ministre Justin Trudeau ha publicat un comunicat en què destaca la llarga amistat i cooperació entre els dos països i diu que espera treballar amb López Obrador per "crear creixement econòmic per a tothom i avançar en drets humans i igualtat".

 

Dos dirigents llatinoamericans d'esquerres han celebrat especialment l'arribada de López Obrador a la presidència de Mèxic anant més enllà de les felicitacions protocol·làries.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha destacat que amb la victòria de López Obrador "triomfa la veritat per sobre de la mentida i es renova l'esperança".

 

Des de Bolívia, Evo Morales ha volgut remarcar que el triomf de López Obrador, a qui qualifica de "germà", servirà per "construir ponts d'integració en comptes de murs de discriminació".

 

També ha felicitat López Obrador l'Organtizació d'Estats Americans (OEA). El seu secretari general, Luis Almagro, ha parlat d'eleccions "històriques" i ha celebrat l'actitud dels dos principals rivals.

 

El govern de Cuba també considera que López Obrador ha aconseguit una victòria "històrica".

 

Els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i del govern espanyol, Pedro Sánchez, han felicitat López Obrador, fent referència a la història compartida i parlant d'una etapa d'il·lusió i esperança.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut