Amor, confiança i creure en un mateix, la fórmula per superar l'assetjament escolar

Víctimes de "bullying", i també agressors, relaten a l'"InfoK" com s'han enfrontat a aquest problema

RedaccióActualitzat

"Tot va canviar quan vaig començar a l'escola: plorava d'impotència, no aconseguia ser com els altres, els meus companys es reien de mi. Per això vaig crear el Club de les Pringades, un club on només hi era jo."

És el relat de la Laia, una nena que va patir assetjament a l'escola per part dels seus companys i que, després de molta feina personal i familiar, va aconseguir posar paraules al seu patiment.

 

Amor, confiança i creure en un mateix

La Laia va aconseguir superar el seu problema, fins al punt que va publicar un llibre explicant-ho, que va titular "Soc especial, i m'encanta".

Al llibre hi explica que ha aconseguit superar la situació gràcies a una fórmula amb tres ingredients: amor, confiança i creure en un mateix.

La Laia és una de les protagonistes de la setmana que el Super3 i el seu informatiu infantil i juvenil, l'"InfoK", dediquen a l'assetjament escolar, també conegut com a "bullying":

En el programa especial que l'"InfoK" va emetre aquest dijous i que TV3 tornarà a emetre aquest dissabte 29 de setembre a les 13.30, la Laia explica com va presentar el llibre davant la seva classe.

És a dir: davant dels companys que l'havien assetjada, alguns dels quals van ser conscients que l'havien agredit, i li van demanar perdó.

Aquesta presentació també va servir perquè altres companys que, com ella, havien estat víctimes d'assetjament, en fossin plenament conscients i decidissin afrontar-ho.

Programa #aquíproubullying

L'àmbit escolar està dedicant esforços a combatre aquest problema. A Catalunya, des de fa un any i mig, els centres escolars tenen una eina que els pot ajudar: el programa #aquíproubullying.

 

Aquest curs un total de 140 escoles i instituts faran servir els continguts i els serveis d'aquest programa, com mòduls formatius o la creació d'equips per a la convivència.

Els assetjadors, també víctimes

Una de les bases per afrontar el problema amb garanties és tenir en compte que els nens i nenes, o nois i noies, que fan l'assetjament als altres també són, en realitat, víctimes de la situació.

Dues noies que van exercir assetjament sobre altres companyes i companys, la Dàlia i l'Helena, ho han explicat a l'"InfoK":

Dàlia: "Jo no em parava a pensar 'també ho deu estar passar malament', jo només pensava que si feia mal a algú potser em sentiria bé. Pensava que si jo també tractava malament la gent, potser arribaria un punt que em sentiria bé, però després, quan estava sola a la meva habitació o a la nit, m'adonava que tot seguia igual."

Helena: "Em sento fatal, crec que la gent no s'ho mereix, no sé en què pensava en aquell moment. És absurd, ningú és superior a un altre."

 

Assetjats de nens, genis i famosos de grans

També pot ajudar a superar l'assetjament escolar saber que hi va haver nens que en van patir i que, de grans, van aconseguir triomfar plenament a la vida.

Alguns exemples són el físic i premi Nobel Albert Einstein, un mite de la ciència del segle XX, la cantant Lady Gaga, el nedador Michael Phelps, que va aconseguir guanyar fins a 23 medalles olímpiques, o el cantant britànic Ed Sheeran.

ARXIVAT A:
BullyingAssetjament escolar
Anar al contingut