Un diari suís es va referir com a "iaia" a Okonjo-Iweala en un titular
Un diari suís es va referir com a "iaia" a Okonjo-Iweala en un titular

Amonesten un diari suís que va dir "iaia" a la líder de l'Organització Mundial del Comerç

El Consell Suís de la Premsa veu sexisme en un titular sobre la nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala

Elisenda Rovira Olivé

"Aquesta iaia serà la cap de l'Organització Mundial del Comerç". Amb aquest titular va explicar el diari suís Aargauer Zeitung el nomenament, al febrer, de Ngozi Okonjo-Iweala com a directora general de l'ens internacional.

La nigeriana, de 67 anys, era la primera dona i la primera africana en exercir com a directora general d'aquesta organització, que es dedica a definir les normes del comerç entre els estats membres.

El titular va ser reportat al Consell Suís de la Premsa, un organisme autoregulador de l'ètica dels mitjans del país, que l'any passat va rebre més de 100 queixes.

Després d'examinar les paraules triades pel rotatiu, ha resolt aquesta setmana que el títol té un biaix sexista. El Consell opina que, si el nomenat hagués estat un home, un titular com aquest seria impensable, segons recull el mitjà nord-americà Barrons:

"És obvi que si aquest cas fos sobre un home que hagués estat ministre de Finances i d'Afers Exteriors en un país de 200 milions de persones, el titular 'Un avi esdevé el nou director de l'Organització Mundial del Comerç' seria inconcebible"

Okonjo-Iweala és una experta en finances, economia i desenvolupament internacional, amb 30 anys d'experiència en cinc continents. Exministra de Finances i d'Afers Exteriors al seu país, s'ha format als Estats Units i ha treballat 25 anys al Banc Mundial.

Ella mateixa ha celebrat la decisió en un tuit:

Després de publicar el titular al febrer i rebre crítiques a les xarxes socials, el diari el va canviar i va manifestar: "Vam presentar un retrat de l'economista de 66 anys i exsubdirectora del Banc Mundial i ens vam centrar en el seu paper d'àvia en el títol. Això no era correcte."

ARXIVAT A:
Masclisme
Anar al contingut