Amnistia reclama jutjar Israel al TPI per l'"apartheid" que aplica als palestins
Soldats israelians obligant a tancar botigues palestines per queixes de ciutadans jueus, aquest dissabte a Hebron (EFE)

Amnistia reclama jutjar Israel al TPI per l'"apartheid" que aplica als palestins

L'ONG fa públic un informe que acusa l'estat jueu de fer polítiques sistemàtiques de "segregació i exclusió" a la població palestina

Josep Maria Camps Collet

L'ONG de defensa dels drets humans Amnistia Internacional (AI) reclama que el Tribunal Penal Internacional (TPI) jutgi els responsables polítics d'Israel per com tracten la població palestina.

Segons AI, els apliquen polítiques de "segregació i exclusió", que qualifiquen de règim d'apartheid, i reclamen que se'ls apliqui la jurisdicció universal.

L'acusació es basa en una investigació jurídica iniciada el 2017 i que s'ha concretat en un informe de gairebé 200 pàgines que s'ha fet públic aquest dimarts a Jerusalem.


Confiscacions, assassinats i trasllats forçosos

L'informe porta per títol "L'apartheid israelià contra la població palestina: cruel sistema de dominació i crim de lesa humanitat", i denuncia polítiques sistemàtiques contra els palestins.

Per exemple, assegura que proliferen la confiscació de terres i propietats, els assassinats il·legals, el trasllat forçós de persones i les denegacions de ciutadania.

Segons l'informe, tot això s'aplica tant als palestins que viuen a Israel com als que viuen als territoris ocupats i també als refugiats que viuen desplaçats en altres països.

 


"Un grup racial inferior"

La secretària general d'AI, la francesa Agnès Callamard, ha dit en la presentació de l'informe que tot això implica que l'estat d'Israel considera els palestins "un grup racial inferior":

"Visquin a Gaza, Jerusalem oriental, Hebron o la mateixa Israel, els palestins i palestines són tractats com un grup racial inferior al qual es priva sistemàticament dels seus drets".

La secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, aquest dimarts a Jerusalem

Callamard ha afegit que aquestes conclusions "poden sorprendre i molestar", però ha considerat que és el seu deure exposar-les i reclamar actuar en conseqüència.

Callamard ha predit que AI seria acusada d'antisemitisme i de voler desestabilitzar Israel, però que aquestes acusacions no tindrien cap mena de base.


"Consolida i recicla les mentides"

I efectivament, el govern israelià ha respost immediatament assegurant que l'informe d'AI "consolida i recicla les mentides" dels grups d'odi i "aboquen combustible al foc de l'antisemitisme."

El ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Yair Lapid, ha assegurat que el seu és un país amb estat de dret i amb un sistema democràtic que funciona:

"Israel no és perfecte, però és una democràcia compromesa amb el dret internacional i oberta al control."

El govern israelià ha justificat les polítiques aplicades als palestins com a mesures de seguretat per evitar atemptats terroristes.

També els Estats Units han rebutjat les conclusions d'AI: el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, ha negat que hi hagi apartheid a Israel, i ha defensat les polítiques d'aquest estat:

"Pensem que és important, com a únic estat jueu del món, que al poble jueu no se li negui el dret a l'autodeterminació."

Palestina reclama a l'ONU

Per la seva banda, el ministeri d'Afers Exteriors de Palestina ha reclamat a l'ONU que actuï en base a l'informe d'AI i a les seves "proves convincents":

"El Consell de Seguretat de les Nacions Unides i l'Assemblea General estan obligats a fer cas de les proves convincents presentades per Amnistia i altres principals organitzacions de drets humans i a fer que Israel sigui responsable dels seus crims contra el poble palestí, fins i tot mitjançant sancions."


HRW també acusa Israel d'apartheid

Aquest és el segon informe d'una gran ONG internacional de drets humans que acusa Israel d'aplicar un apartheid als palestins els últims mesos.

A l'abril, Human Rights Watch (HRW) va fer públic l'informe "Un llindar creuat: les autoritats israelianes i els crims d'apartheid i persecució", que atribueix a Israel de fer polítiques sistemàtiques per privilegiar els jueus i per discriminar els palestins.

Buldòzers israelians destruint explotacions agrícoles palestines, aquest dimarts a Gaza (EFE)

 

ARXIVAT A:
IsraelAmnistia InternacionalPalestina
Anar al contingut