Rescat d'immigrants a prop de les costes líbies (Reuters)
Rescat d'immigrants a prop de les costes líbies (Reuters)
Londres

Amnistia Internacional: "La UE tanca els ulls en la crisi dels refugiats"

Amnistia Internacional denuncia en un informe que la UE i els governs que la integren s'equivoquen d'estratègia davant els abusos als centres de detenció de Líbia i l'increment de morts al Mediterrani

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional acusa la Unió Europea d'ignorar la seva responsabilitat en la crisi de refugiats, tant pels abusos de què són víctimes a Líbia com pel creixent nombre de morts al Mediterrani. Ho afirma en un informe fet públic aquest dijous sota el títol "La tempesta perfecta: el fracàs de les polítiques europees al Mediterrani Central".

Amnistia assenyala en aquest informe que Brussel·les "ha delegat una bona part de la responsabilitat de les operacions de rescat marítim a les ONGs", al mateix temps que "ha incrementat la cooperació amb la guàrdia costanera líbia". Amb aquestes actuacions, diu, els governs europeus ignoren la seva responsabilitat per impedir el nombre creixent d'immigrants que moren ofegats al mar, i "tanquen els ulls" als suposats abusos contra refugiats per part de les autoritats de Trípoli, amb tortures i violacions incloses.

Aminstia diu que són problemes clarament vinculats a les "fallides polítiques de la UE", i avança que en la reunió de ministres de l'Interior d'aquest dijous a Estònia es debatran "noves propostes que empitjoraran encara més la situació".

 

 

El director d'Amnistia Internacional per a Europa, John Dalhuisen, lamenta que, "en lloc de prendre mesures per salvar vides i oferir protecció, els ministres europeus estan prioritzant sense rubor alguns acords temeraris amb Líbia, en un intent desesperat per impedir que persones refugiades i migrants arribin a Itàlia".

♦ Unicef alerta dels abusos sistemàtics a nens i dones que venen de Líbia

El responsable de l'ONG afirma que la UE va reforçar fa dos anys la recerca i el salvament al Mediterrani Central i "va reduir de manera dràstica les morts al mar", però es queixa que, ara, els líders europeus tenen altres prioritats. Dalhuisen apunta que ara se centren a "impedir les activitats dels contrabandistes i impedir la sortida de les embarcacions" del país nord-africà. Afegeix que "aquesta estratègia equivocada" ha provocat un augment de la xifra d'immigrants que intenten arribar a les costes europees i "ha triplicat l'índex de morts" entre el segon semestre del 2015 i el 2017, fins a sumar-ne 2.000 des del gener.

Anar al contingut