Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Amnistia denuncia abusos policials emparant-se en la "llei mordassa" durant la pandèmia

Segons aquesta ONG cal que es creï un organisme independent que tingui accés a tota la informació necessària per poder analitzar les denúncies d'abusos

Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

En els 14 mesos que han passat des de l'inici de la pandèmia, s'han restringit drets i llibertats com la de circulació, associació i alguns aspectes de la vida privada i familiar. Ho afirma Amnistia Internacional, que diu que algunes actuacions policials han vulnerat els drets humans, i per això han tornat a reclamar la reforma de la coneguda com a "llei mordassa".

Segons aquesta ONG, això ara és més necessari que mai perquè és la base legal que s'ha utilitzat per a la majoria de les sancions de l'estat d'alarma.


Uns 60 casos documentats

Ho ha fet amb un informe que analitza la seixantena d'abusos policials que ha pogut documentar només entre el març i el maig del 2020.

Alguns són entrades en domicilis sense ordre judicial, amenaces a persones sense llar, de col·lectius vulnerables o periodistes que feien la seva feina, i també la imposició arbitrària de sancions i l'ús excessiu de la força.

Alguns fets han tingut ressò a les xarxes socials i als mitjans de comunicació perquè es van gravar en vídeo, com és el cas de dos policies locals de la Bisbal d'Empordà.

Ho explica ara Asisa, germana de dos nois que asseguren que els agents van agredir-los de manera gratuïta:

"Els meus dos germans van baixar al garatge, una propietat privada, es van presentar dos agents policials i els van demanar la documentació de mala manera i no se'ls va facilitar. Van anar pujant el to sense justificació ni res, i una cosa va portar a l'altra."


La cobertura legal dels abusos

Segons Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, la seva organització no qüestiona les restriccions, sinó la manera com s'han aplicat en alguns casos.

Ribas insisteix que hi ha articles de la llei orgànica de seguretat ciutadana vigent, coneguda com a "llei mordassa", que continuen donant cobertura legal als abusos:

"Creiem que sancions arbitràries i vulneracions de drets humans que s'han donat en actuacions policials durant l'estat d'alarma posen en evidència la necessitat urgent de reformar la 'llei mordassa', esmenar tots aquells articles que posen en risc de forma desproporcionada el dret a la llibertat d'expressió, de manifestació i de reunió."

Amnistia denuncia l'opacitat del govern espanyol, perquè només els ha facilitat informació incompleta, sense especificar quin cos policial hi ha implicat en cada cas ni quins col·lectius han patit els abusos.

Un organisme independent

Amnistia Internacional també reclama la necessitat que es creï un organisme independent que es dediqui a avaluar els casos denunciats, i que tingui accés a tota la informació necessària per poder fer-ho.

D'altra banda, el Defensor del Poble va reclamar al Ministeri de l'Interior informació sobre les 350.000 sancions que es van posar durant l'any passat relacionades amb les restriccions per la pandèmia.

ARXIVAT A:
Policial Coronavirus Confinament

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut