Barcelona

Amiant: de fibra miraculosa a cancerigen "de primer nivell"

Durant 40 anys, entre el 1976 i el 2016, hi va haver 1.300 casos de patologies vinculades a l'amiant, casos que continuen augmentant

RedaccióActualitzat

La presència d'amiant al metro ha tornat a posar sobre la taula el problema d'aquest material, anomenat primer "fibra miraculosa" i considerat després un cancerigen de primer nivell. Durant gairebé un segle, a la fàbrica d'Uralita de Cerdanyola del Vallès va entrar-hi gairebé el 10% de tot l'amiant que va arribar a Espanya. Milers i milers de tones que s'utilitzaven, sobretot, per fer fibrociment. 

Ara, hem conegut noves dades de les afectacions de salut al Vallès Occidental, on hi havia la fàbrica d'Uralita. Durant 40 anys, entre el 1976 i el 2016, hi va haver 1.300 casos de patologies vinculades a l'amiant, casos que continuen augmentant. 

 

 

La majoria eren malalties respiratòries lleus, però en 300 casos es va diagnosticar càncer. Molts dels afectats no eren treballadors, sinó familiars que convivien amb ells o veïns propers a un focus contaminant.

Hem parlat de l'amiant amb el principal expert que hi ha a Catalunya. Es tracta de Josep Tarrés, pneumòleg especialista en malalties per amiant.

Amenaça per a la salut pública. Un llarg període de latència. Les malalties apareixen entre 10 i 40 anys després:

"L'amiant és una amenaça per a la salut pública, com ho era el tabac, l'exposició al sol... és tres vegades més greu que el problema del melanoma, que tothom coneix, per això ara tots ens posem crema quan anem a prendre el sol. O sigui que o ens ho prenem seriosament o tindrem un problema greu de malalties per amiant d'aquí molts anys. Perquè una de les característiques bàsiques d'aquest tipus de malalties és el seu llarg període de latència, de 10 a 12 anys per alguna malaltia o de fins a 40 anys per als casos més greus".

Exemple de les Torres Bessones. El perill apareix quan el fibrociment es trenca o envelleix:

"Un exemple molt famós mundialment va ser l'atemptat de les Torres Bessones. Estaven farcides d'amiant. Ara estan morint soldats, bombers de l'època. Va ser una contaminació molt breu, d'una setmana, però molt intensa. Amb això n'hi ha prou".

 

 

Afectacions: de problemes respiratoris lleus o greus a càncer.


"Les fibres d'amiant han de penetrar dins l'aparell respiratori, si no penetren no hi ha perill. Per què arriben al pulmó? Perquè estan a l'aire. Mentre el ciment està cohesionat, la fibra està atrapada. Quan aquest ciment s'esmicola, la fibra torna a quedar en llibertat. El període mínim de contacte per emmalaltir és de 60 dies intensos. De moment, avui en dia, si tens placa, és la mínima afectació que pots tenir per amiant. L'altra via, la més greu, és l'afectació cancerígena."

El conflicte del metro. Diversos graus de risc en funció del lloc de treball:

"La importància del tema del metro és més per despertar la consciència del desamiantatge que no pas la realitat que puguin sortir malalts per la contaminació. Amb els usuaris segur. I amb els treballadors s'ha de distingir una cosa. Per al taquiller o el que estava conduint un tren, el risc és petit. Ara, el que ha estat a cotxeres o a manteniment, aquest s'ha de vigilar segur".  

 

Actuacions pendents. A la cua d'Europa en desamiantatge i conscienciació:

"Cal una política de desamiantatge nacional. No només a les línies del metro, perquè l'amiant el trobaràs a tot arreu. S'ha de desamiantar prioritzant el més antic i el que està als espais públics. A Espanya portem molts anys d'endarreriment. I no cal anar a Finlàndia o Dinamarca, perquè a França o Itàlia estan a anys llum en desamiantatge i conscienciació".

El marc legal: Cancerigen "de primer nivell" prohibit a Espanya el 2002. Permès fins que es deteriora. La vida útil del fibrociment és de 35 anys:

"És un cancerigen de primer nivell. El decret de prohibició de l'amiant deia que al que ja estava instal·lat se li permetrà la seva existència fins al final de la seva vida útil, quan comença a deteriorar-se i a ser contaminant per a l'home. Si tenim en compte que la majoria del fibrociment instal·lat va ser cap als anys 80, estem arribant al final de la seva vida útil. És a dir, en aquest moment l'amiant instal·lat deixaria de ser legal".  

 

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut