Ambiciós pla social de Biden apujant els impostos als més rics

El president dels Estats Units defensa el paper del govern federal en la recuperació política i econòmica del país

Xesco Reverter/RedaccióActualitzat

"Als Estats Units, sempre ens aixequem. I això és el que estem fent avui: Els Estats Units tornen a alçar-se."

Aquesta ha estat una de les afirmacions fetes per Joe Biden en un discurs optimista i reivindicatiu de la seva gestió i del lideratge internacional dels Estats Units, pronunciat davant les dues cambres del Congrés amb motiu dels 100 primers dies a la Casa Blanca.

El president dels Estats Units s'ha presentat com el líder providencial que en aquests 100 dies ha sabut treure el país de la pitjor depressió i de la pitjor pandèmia en un segle.

 

L'hemicicle estava molt buit a causa de les mesures anti Covid (Reuters/Jonathan Ernst)


En un discurs d'una hora i cinc minuts, Biden s'ha atribuït el mèrit que la meitat del país ja estigui vacunada i l'economia estigui en expansió, i ha volgut insuflar optimisme als ciutadans.

"Ara, després de només cent dies, puc informar la nació: els Estats Units tornen a estar en marxa, convertint el perill en possibilitats, la crisi en oportunitats i els contratemps en força.


Segons Biden, el sistema i la democràcia nord-americanes es troben en una cruïlla existencial i, si no volen que la Xina els guanyi, cal que el govern federal s'expandeixi i s'impliqui a fons per modernitzar-les i fer-les molt més justes i verdes.

Al pla d'infraestructures de 2,25 bilions de dòlars que ja havia anunciat n'ha sumat un altre de contingut social, d'1,8 bilions més.

 

Doug Emhoff, marit de Kamala Harris, i la primera dama, Jill Biden, aplaudeixen l'entrada del president (Reuters/Jonathan Ernst)


Proposa ampliar les prestacions socials, com l'escola bressol gratuïta, o dotze setmanes retribuïdes de baixa per maternitat o malaltia.

I com pensa pagar tot això? Apujant els impostos als més rics.

"No apujaré els impostos als qui guanyin menys de 400.000 dòlars l'any. És l'hora que les grans corporacions i els nord-americans més rics, que són l'1%, paguin el que els correspon."


Assegura que d'aquesta manera i perseguint l'evasió fiscal li surten els números, i que això no afectarà el dèficit.

Els seus plans, gairebé revolucionaris per a aquest país, topen amb l'oposició frontal dels republicans, sense un mínim suport dels quals és difícil que els pugui dur a terme.

 

És la primera vegada que hi ha dues dones al capdavant de la Cambra de Representants i la vicepresidència dels EUA (Reuters/Jim Watson)


A la Xina i Rússia, Biden els ha advertit que mantindrà una forta presència militar a les seves àrees d'influència, no per començar cap conflicte, afirma, sinó per evitar-ne.

També s'ha adreçat a aquells països decebuts perquè els EUA gairebé no han compartit vacunes.

"A mesura que els nostres subministraments creixen per satisfer les nostres necessitats, que ja estem satisfent, ens convertirem en un arsenal de vacunes per a altres països, igual que els Estats Units va ser l'arsenal de la democràcia."


Es dona la circumstància que Biden ha parlat davant d'un hemicicle mig buit a causa de les mesures anti-Covid.

Per aquest motiu, la compareixença del president davant de la Cambra de Representants i del Senat s'ha fet sense haver de designar un "supervivent", un integrant del govern traslladat a un lloc segur i secret, que assumiria el lideratge del país en cas que el Capitoli fos atacat i els integrants de les tres màximes institucions de l'estat fossin neutralitzats o eliminats.

 

Integrants de les forces de seguretat marxen del Capitoli després del discurs de Biden (Reuters/Jonathan Ernst)


Aquesta vegada, a més, ha estat la primera que el president, abans de començar la seva intervenció, ha pronunciat les paraules "senyora presidenta, senyora vicepresidenta", perquè, per primera vegada, al seu darrere hi seien dues dones: la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris.

La intervenció de Biden s'ha fet en un Capitoli amb la seguretat reforçada arran de l'assalt del 6 de gener. Biden ha volgut saludar els responsables de seguretat i també s'ha fet una foto, juntament amb la primera dama, amb una vintena de treballadors d'aquest edifici que és la seu de la sobirania popular.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut