L'embarcació es va perdre i va intentar tornar a Dakhla, però tot i demanar ajuda, no els van rescatar
L'embarcació es va perdre i va intentar tornar a Dakhla, però tot i demanar ajuda, no els van rescatar (Flickr/Jonathan FH)

"Amb un rescat adequat, s'haurien salvat": moren 57 persones anant cap a les Canàries

Més de 9.000 persones han mort en trajectes migratoris cap a Espanya els últims 33 anys, segons l'Organització Internacional de les Migracions

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Una embarcació que es dirigia a les illes Canàries va naufragar dijous al matí a prop de les costes de Dakhla, al Sàhara Occidental, d'on havia sortit feia una setmana. Hi viatjaven 62 persones, de les quals 30 eren dones, 20 homes i 12 nens.

Només n'han sobreviscut 5: dues dones i tres homes. La resta, 57 persones, incloent-hi els dotze infants, han mort. Ho ha explicat aquest divendres Helena Maleno, activista i fundadora de l'ONG Caminando Fronteras.

 

Maleno ha explicat al 324.cat que l'embarcació es va perdre i va intentar tornar a Dakhla, però van tenir problemes. Tot i demanar ajuda, no els van rescatar:

"Es va avisar les autoritats de rescat, la Guàrdia Civil, Salvament Marítim, la Marina Marroquina, i la nit de dimecres a dijous hi va haver una trucada des de la barca a un familiar en què demanaven ajuda, però no sabem què va passar"


L'activista denuncia que la tragèdia s'hagués pogut evitar:

"És una desgràcia terrible que amb els mitjans de rescat adequats s'hauria pogut evitar"

De moment s'han recuperat 16 cadàvers, que són a la morgue de l'Hospital Hassan de Dahkla.

El naufragi va passar a prop de les costes de Dakhla, al Sàhara Occidental, d'on havia sortit feia una setmana (CCMA)

 

Les famílies de migrants desapareguts, desesperades

Més de 9.100 persones han mort en trajectes migratoris cap a Espanya, des que es va documentar el primer naufragi de migrants amb víctimes mortals el 1988, segons l'Organització Internacional de les Migracions (OIM).

La majoria han desaparegut al mar. No tots els cossos que s'han recuperat, ja sigui perquè s'han rescatat o perquè el mar els ha tornat a la costa, han estat identificats.

A Espanya no existeixen procediments o institucions específiques dedicades a la cerca, investigació o identificació de persones migrants desaparegudes o mortes. L'Estat tampoc disposa d'un mecanisme que connecti les denúncies de persones migrants desaparegudes amb les identitats de les persones de les quals se'n recuperen els cossos.

Sovint, quan els familiars o els activistes denuncien a les autoritats la desaparició d'un migrant, la resposta és pressionar-los perquè informin sobre els traficants que van organitzar el viatge del seu ésser estimat, enlloc de demanar dades sobre la desaparició en si. Ho diu un informe de l'OIM sobre Espanya i quatre països més presentat aquesta setmana.

Centenars de milers de famílies que han perdut un familiar en un procés de migració irregular es veuen forçades a dependre de traficants o altres xarxes informals per emprendre la recerca dels seus éssers estimats, a causa de la falta de respostes de les autoritats.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut