Amb la vacunació de joves no n'hi ha prou per frenar la nova onada, segons els experts

Els contagis s'han triplicat en només una setmana; els positius són, majoritàriament, gent jove que han hagut d'atendre CAP desbordats

RedaccióActualitzat

Els casos creixen a un ritme exponencial a Catalunya entre els més joves. La velocitat de contagi supera aquest dissabte el 2, cosa que vol dir que cada 100 persones n'encomanen 200. Per tant, els casos es doblen. La positivitat s'acosta a l'11% i això significa que són molts els casos que s'escapen i no es diagnostiquen. El risc de rebrot s'enfila ja als 438 punts quan fa només 3 setmanes, a mitjans de juny, aquest indicador estava per sota de 100.

Aquesta onada creix empesa pels contagis entre persones no vacunades, especialment els joves i, sobretot, de Barcelona, que aquesta última setmana ha registrat 1 de cada 3 casos nous.

Les persones d'entre 15 i 29 anys concentren la majoria dels casos i la incidència acumulada dels últims 14 dies en aquesta franja ja supera el miler de casos per cada 100.000 habitants. A més, es comença a notar una pujada significativa en la població d'entre 30 i 50 anys. En canvi, la incidència entre els majors de 70 anys, ja protegits per les vacunes, continua baixa. També continuen estables les hospitalitzacions i els ingressos a l'UCI.

Evolució de casos per edat
Evolució de casos per edat

Vistes les dades, hem volgut preguntar als experts si les vacunes seran prou eficaces per frenar aquest gran augment dels contagis.

Tot i que era previsible aquest creixement, la situació preocupa perquè no es poden vacunar tots els joves a temps. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, assegura que és "un còctel explosiu" que "era d'esperar": "Una variant que es contagia fàcilment si no estàs vacunat i grups de gent no vacunada que s'ajunten."

Els positius són, majoritàriament, gent jove que han hagut d'atendre els CAP, que comencen a desbordar-se. Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, explica que al CAP on treballa dilluns es van esgotar els tests antigènics per totes les persones que venien amb símptomes compatibles amb la Covid: "No recordo que ens aquests 16 mesos ens hàgim quedat sense testos".

Els primers joves ja s'estan vacunant, però amb aquesta punxada no n'hi haurà prou per revertir l'onada de contagis. Segons Enric Álvarez, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC), no hi ha prou temps per vacunar i els efectes trigaran a notar-se: "No es noten efectes fins a dues, tres setmanes després; per tant, durant aquest temps, és com si no la portés."

Just aquest dissabte s'ha arribat als set milions de dosis administrades i als tres milions de persones amb la pauta completa. Tot i això, el ritme de vacunació entre els joves encara és baix perquè fa tres dies que es van obrir les cites.

Què cal fer, doncs, per aturar l'onada? Per frenar aquesta tendència a l'alça de contagis, Àlvarez recomana que s'evitin les trobades amb diferents bombolles i els entorns de risc. Són les situacions on el virus té capacitat d'expandir-se perquè es perd el rastre de les cadenes

La baixada, diuen, es produirà si es respecten les mesures de protecció i si es recorda que, tot i que el risc de patir una Covid greu és baix entre els joves, aquest risc no és, en cap cas, zero.

"El teu risc compta, perquè si vas a una disco, hi aneu mil i us contagieu, un va cap a l'UCI. Això és totalment assumible pel sistema, evidentment. La qüestió és si puja més."

Antoni Trilla rebla el clau: "L'1% té nom, cognom i família." Per això demanen precaució i no oblidar que la pandèmia no ha acabat.

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesCovid-19Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut