Barcelona. Autor: Ramon López

Amb la calor no s'hi juga

El cop de calor és un dels problemes més greus i del qual som poc conscients. Que el sol crema, ho sabem i ens protegim, i la societat n'és conscient. Però encara queda molt camp per recórrer en el cas de calor intensa.

Néstor GómezActualitzat
El cop de calor és un dels problemes més greus i del qual som poc conscients. Que el sol crema, ho sabem i ens protegim, i la societat n'és conscient. Però encara queda molt camp per recórrer en el cas de calor intensa.

Com reacciona el cos amb un ambient molt càlid
El nostre cos és una gran màquina que s'autogestiona segons les necessitats. La temperatura interna normal del cos és de 37 graus i té mecanismes per mantenir aquesta temperatura en condicions de repòs, exercici o esforç i per les condicions meteorològiques de l'exterior, tant de fred com de calor.

El mecanisme de refrigeració del cos es fa a través de la pell, la suor. En ambients molt secs, la suor s'evapora amb rapidesa i no ens arriba a mullar la roba. Però compte, tant ens ambients humits com secs es produeix una pèrdua d'aigua que hem de recuperar amb l'aportació regular de líquids, fins i tot abans de tenir set. Aquests líquids que perdem en forma de suor estan formats per aigua i sals minerals.
Si continua pujant la temperatura del cos i no fem res per evitar-ho, el nostre cos passa a una fase més d'autoprotecció. El cos sap que està perdent massa aigua a través de la suor i el que fa és tancar les comportes i barrar la sortida de la suor. Així s'evita la pèrdua de més aigua, però compte, perquè a canvi tenim una pujada de la temperatura interna del cos, el termòstat del cos s'ha espatllat i ja tenim el cop de calor.

El cop de calor es produeix per la pèrdua que té el cos de regular la temperatura interna i arriba als 40 graus o més. La taxa de mortalitat per cop de calor varia entre el 17 i el 70%.

Què fer davant la calorada
Cal evitar tant com sigui possible l'activitat física durant les hores de més calor i després dels àpats, vestir-se amb roba lleugera, beure amb regularitat begudes no alcohòliques, protegir-se el cap del sol directe, evitar menjars calents i molt abundants, etc. Cal ser molt sensible amb els petits i grans per veure que es troben en perfecte estat.

Els nens, les dones embarassades, les persones més grans o que tenen una salut feble són un grup de risc. Però seria un error només fer referència a aquests col·lectius. Un altre grup són les persones que treballen a l'exterior, exposades a la calor permanent i, fins i tot, al sol i les persones no acostumades a la calor, com podrien ser alguns turistes. El factor de risc augmenta en persones que consumeixen alcohol i drogues.

Com podem detectar que una persona té un cop de calor
El més evident i potser més complicat és prendre la temperatura i veure que es troba a 40 graus. Però els símptomes externs serien:
- Una pell seca, calenta i vermellosa.
- Suar poc o gens
- Nàusees, fatiga, malestar, mareig i desorientació
- Irritabilitat
- Pèrdua de la consciència

Davant d'aquesta situació, porteu la persona afectada a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la i truqueu al 112 per sol·licitar assistència mèdica.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut