"Els matins" pregunta als professionals que treballen al carrer

Amb els bars tancats, on anem a fer pipí?

La vida quotidiana es complica amb les mesures per frenar el coronavirus i les persones que treballen moltes hores al carrer es troben que no saben on anar a fer les seves necessitats

Rubén CabúsActualitzat

El tancament de bars i restaurants ha comportat un efecte col·lateral important per a milers de persones que treballen moltes hores al carrer: on anar a fer un pipí? És un problema amb què es troben diàriament repartidors, transportistes, comercials, carters, escombriaires, taxistes i periodistes, entre d'altres col·lectius.

Un equip del programa "Els Matins", de TV3, ha sortit al carrer per veure com s'ho fan aquests professionals i com resisteixen sense poder fer ús del lavabo durant tantes hores. Alguns d'ells afirmen beure poca aigua, d'altres confessen pixar als escocells dels arbres i la majoria intenta utilitzar els lavabos públics de mercats municipals, aparcaments, centres comercials, hospitals o equipaments oberts, com ara biblioteques i centres cívics.

"Estem 10 o 12 hores al carrer! Els gossos poden pixar, però nosaltres no!", exclama en José, que és repartidor. En Gonzalo, transportista, ha trobat la solució: "Quan estic a una àrea de servei, pixo a la roda del camió".

En Robert és taxista i assegura que intenta anar a casa a fer les seves necessitats, si no "una altra opció són els lavabos d'hospitals i centres comercials".

En Dani, transportista com en Gonzalo, opta per fer allò que a molts ens passaria pel cap: "en una ampolleta i a la caixa! No tenim més! Passem 10 hores al carrer, és una merda!"

En Gonzalo porta una ampolla al camió per un cas de necessitat (ccma)

En Tarek, que treballa al carrer captant socis intenta anar a equipaments municipals però té un truc, diu, "beure molt poca aigua".

"Alguns bars ens deixen fer servir el lavabo com a favor. Si no, en algun pàrquing". És la solució que ha trobat la Satri que treballa d'escombriaire.

 

Els bars i restaurants mig oberts, entre l'espasa i la paret

Els bars i restaurants estan tancats, però n'hi ha molts que obren per oferir el servei de "take away", tal com permet la resolució SLT/2546/2020, de 15 d'octubre. El text publicat al DOGC no parla explícitament dels lavabos, però se sobreentén que no es poden fer servir, ja que es troben a l'interior dels locals, un espai d'accés prohibit pels clients.

Les sancions a les quals s'enfronten els restauradors són d'entre 500 i 3.000 euros, en funció de la gravetat. Aquest és el motiu pel qual la majoria d'establiments no permeten el seu ús malgrat es tracti de clients de confiança.

Tanmateix, alguns restauradors han confessat a TV3 que sovint fan la vista grossa, ja que consideren que fer un pipí no és un caprici, sinó una necessitat bàsica. "Ens trobem entre l'espasa i la paret", expliquen alguns d'ells.

La Valeska, però, és taxativa: "Em sap greu però els nego entrar al lavabo, ja no faig excepcions amb ningú. Hi ha multes molt importants!". Al Ferran tampoc no deixa passar però li sap greu: "És angoixant, la gent pateix." En canvi, el Diego no es pot negar davant d'una necessitat com aquesta: "Si ens ve una persona gran o algú que té moltes ganes d'anar a fer un pipí, sí que deixem."

L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat a tots els treballadors que dediquen gran part de la seva jornada laboral que poden fer servir els lavabos dels equipaments municipals, com ara biblioteques, centres cívics o centres culturals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut