Amazon obrirà centres a Mollet i Vilamalla per esquivar l'oposició que troba a França

Segons ha pogut saber TV3, un serà l'antiga Bacardí de Mollet i l'altre, a Vilamalla, proveirà també França, on la companyia té problemes

Ivan GutiérrezActualitzat

Doble operació d'Amazon a Catalunya. La multinacional ja està posant a punt dos nous centres logístics: un a l'antiga Bacardí de Mollet, i l'altre a Vilamalla, a prop de Figueres, segons ha pogut saber TV3. Seran el novè i desè centres purament logístics que l'empresa té a Catalunya, però per què n'obren tants? No és només per l'expansió del negoci.

Segons informen fonts properes a la companyia, Amazon veu amb molta preocupació la situació a França, on ha patit l'oposició tant de manifestants com de les mateixes autoritats locals i regionals allà on vol instal·lar centres logístics, com Fournès (prop de Montpeller i Nimes) o Montbert, on ara per ara el projecte està paralitzat. De fet, durant la pandèmia, França va ser l'únic país on es van tancar alguns centres logístics per les mesures Covid, o mesos més tard, fins i tot, va haver d'ajornar el Black Friday per la crida a boicotejar el gegant americà.

Algunes regions de França s'han oposat a la instal·lació de centres logístics d'Amazon

Per això, Amazon ha decidit focalitzar-se a Catalunya amb centres com el que instal·larà a Vilamalla, que ja s'ha signat, i que són estratègics per ampliar el seu radi d'actuació. Però no només amb l'objectiu d'abastir el mercat català, sinó també el francès. Aquestes mateixes fonts sostenen que per això també estan buscant altres punts fronterers com el País Basc, a més de la mateixa expansió a Espanya.

Que els salaris siguin més baixos, les seccions sindicals als centres més dèbils i que l'opinió pública sigui molt més tolerant amb el gegant nord-americà són altres fets diferencials amb França, on un dels debats més generalitzats són els pocs impostos que paguen els gegants tecnològics.


L'antiga Bacardí i Vilamalla

I amb aquesta lògica respon aquest pla d'obertures a Catalunya, tot i ser dos centres diferents. Un s'instal·larà a l'antiga Bacardí de Mollet, tancada fa tres anys i ara propietat de la promotora britànica Segro, que li farà una nau a mida en règim de lloguer. On abans es feien el rom Bacardí i el Martini, ara es mouran tot tipus de paquets. És una parcel·la de 70.000 m2, però la nau només tindrà uns 12.000 m2 ja que la resta serà espai perquè camions i furgonetes puguin entrar i carregar. Per això, aquesta serà una delivery station més com la que l'operadora té a la Zona Franca. En aquest tipus de centres normalment hi treballen uns 300 empleats.

Terrenys on s'instal·larà Amazon a Mollet
La nau que s'ubicarà en aquest terrenys de Mollet tindrà 5.000 m2

El projecte de Vilamalla és completament diferent. Si Mollet és un centre més dels que la companyia situa a nuclis urbans, el del Far-Vilamalla és un enclavament estratègic a l'estil d'Illescas, on arriba molt producte i des d'allà es reparteix a d'altres centres més petits. La nau serà de gran format i tindrà 85.000 m2, amb la possibilitat que pugui tenir dues alçades, un fet que pràcticament duplicaria el seu espai. La promotora és una joint venture del grup britànic LCP i Eurofund que ja ha signat la compra d'una parcel·la de 175.000 m2 a Cimalsa, l'empresa de la Generalitat.

A Vilamalla hi haurà una nau de gran format
A Vilamalla hi haurà una nau de gran format


Catalunya, un dels focus d'Amazon a Europa

Catalunya és una de les regions europees on més centres d'Amazon hi ha. De fet, hi ha centres de tot tipus, des d'oficines fins a centres d'entrega urbana. Però amb aquests dos, Amazon suma deu centres purament logístics.

Mollet i Vilamalla se sumen a la resta de centres que té Amazon aquí. El primer va ser l'apertura del macrocentre logístic del Prat de Llobregat, al qual seguirien els de Martorelles i Castellbisbal; a més del centre urbà de Barcelona, des d'on fa molts serveis PrimeNow. Però en els darrers anys, Amazon ha posat tota la carn a la graella i ha obert un centre de distribució a Barberà del Vallès, "delivery stations" a Rubí i Parets, i també està reconvertint l'antiga General Cable de Montcada i Reixac en una nova nau, tal com va avançar TV3 fa uns mesos.

A aquestes inversions s'hi sumen el centre d'atenció a les pimes i l'espai de recerca en intel·ligència artificial que té al 22@ de Barcelona.

ARXIVAT A:
TecnologiaAmazon
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut