Sant Joan Despí

Àlvarez i Gallego consideren que han aconseguit compensar "la xifra màgica" dels 67 anys de Zapatero

Els secretaris generals dels sindicats UGT i Comissions Obreres a Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego, consideren que han aconseguit corregir la proposta inicial del govern espanyol i que el pacte assolit permetrà garantir la viabilitat del sistema de pensions. Àlvarez ha afirmat que durant la negociació han aconseguit donar una certa lògica i una racionalitat a "la xifra màgica dels 67 anys de Zapatero". En aquest sentit, els dos secretaris generals dels principals sindicats a Catalunya han destacat que a partir d'ara es tindran en compte a l'hora de calcular les cotitzacions les dones que hagin cuidat dels fills durant dos anys i els joves que treballen com a becaris.

Actualitzat
El secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego, han subratllat que l'acord per a la reforma del sistema de pensions que eleva l'edat de jubilació conté compensacions com incloure persones que abans no tenien drets. Els líders sindicals han destacat que a partir d'ara les persones que dediquin dos anys a cuidar els fills podran comptar aquest temps dins els anys de cotització, com també els joves becaris.

Àlvarez i Gallego han dit que s'ha passat a calcular la pensió amb la suma dels últims 25 anys cotitzats, enlloc dels 15, després de reconèixer que era necessari introduir canvis en el sistema, i per això "hem passat per una negociació que té aspectes complexos". En aquest sentit, Àlvarez s'ha mostrat satisfet d'haver corregit alguns punts d'inici com "la xifra màgica que eren els 67 anys de Zapatero" per a la jubilació.

Gallego ha destacat també que amb l'acord "hem aconseguit mantenir l'ajuda de 400 euros per als desocupats un cop se'ls acaba la prestació". El líder de CCOO ha afegit que el manteniment d'aquesta prestació, que estarà lligada a la formació del parat, obre una via de negociació per lligar els drets a les persones.

Descontents amb Mena


Els líders sindicals han reconegut que en una primera impressió el conseller Mena els ha causat "un cert desconcert" per la seva actuació amb el tancament de Yamaha. Àlvarez ha afirmat que "li donarem els 100 dies de gràcia, com s'acostuma a fer", però que no els ha agradat gens que hagi pactat pel seu compte amb aquesta empresa 100 acomiadaments o el seu trasllat a França.

Àlvarez ha recomanat al conseller que "aterri", ja que fins ara "sembla més un estudiós que el responsable d'una conselleria molt important i que dóna resposta a persones sobre el seu dia a dia".

Per la seva banda, Gallego, en un to més conciliador, ha conclòs: "Al conseller Mena li exigirem el que diu la seva conselleria: empresa i ocupació". Els líders sindicals han tornat a dir que "en aquest moment el país necessita un gran acord econòmic i social i, si és possible, polític".

Tot plegat, després que el govern espanyol i els agents socials han tancat de matinada el principi d'acord sobre la reforma de les pensions, hores abans que l'aprovi el Consell de Ministres. El pacte també inclou aspectes sobre la reforma de les polítiques d'ocupació i de la negociació col·lectiva.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut