Francisco Álvarez-Cascos contesta a les preguntes dels periodistes en una imatge d'arxiu.
Francisco Álvarez-Cascos es va presentar pel seu compte després de deixar el PP.
Oviedo

Álvarez-Cascos anuncia eleccions anticipades a Astúries en no poder aprovar els pressupostos

Astúries tornarà a les urnes per celebrar eleccions autonòmiques anticipades. Així ho ha decidit el seu president, Francisco Álvarez-Cascos, després que la setmana passada el Parlament va rebutjar el seu projecte de pressupostos per al 2012. Així, només vuit mesos després que el Fòrum Astúries va guanyar les eleccions autonòmiques, el partit fundat per l'exministre del Partit Popular es veu obligat a haver de consultar els ciutadans per revalidar la confiança. La cita amb les urnes serà el 25 de març, coincidint amb les eleccions andaluses.

RedaccióActualitzat
Cascos ha fet aquest anunci durant una compareixença davant els periodistes a la seu de la Presidència del Principat després de firmar el decret de dissolució del Parlament autonòmic.

"El pressupost és el llibre de capçalera d'un govern per a la legislatura. Sense pressupost no hi ha programa de govern", ha assegurat el president asturià, que ha descrit com un "complot" la decisió de PP i PSOE de no donar suport als comptes de l'executiu i "imposar" la pròrroga dels comptes públics del 2011. El pressupost de l'any passat es va fer en un escenari molt allunyat de l'actual i sense el rigor mínim exigible en ingressos i despeses. Això generava un desfasament de 600 milions d'euros, fet que faria de la gestió "un suïcidi" i portaria a la fallida de l'Estat de benestar al Principat, segons ha explicat Cascos.

En la seva intervenció, ha estat molt dur amb "l'anòmala aliança" de PSOE i PP, unió que Cascos denuncia des que es va posar al capdavant de Fòrum Astúries. Aquesta aliança ha arribat en el debat pressupostari a "una cota insuperable" i fa que la possibilitat de governar en minoria, com en tot sistema parlamentari, sigui "impracticable", atès que el seu objectiu ha estat "impedir governar" i obstaculitzar "la posada en marxa del programa del canvi". Tots dos grups, ha afegit Cascos, han "esquivat" qualsevol diàleg i han optat per la pròrroga d'un document "insolvent i inservible", tot i que no es tracta "d'un document més", sinó la concreció en xifres d'un programa "que tot Parlament té la genuïna responsabilitat d'aprovar, i el govern, la d'executar".

Cascos ha remarcat que no vol passar "per polític aferrat a una poltrona" ni per algú que defugi els desafiaments, i ha dit que se sent "més apassionat que mai" en la lluita per Astúries, perquè no sigui "més que ningú, ni tampoc menys". Per evitar que "menteixin" o "marginin" el Principat i en un "exercici de coratge i responsabilitat", Cascos considera la convocatòria d'eleccions la millor sortida per a la comunitat autònoma.

Fòrum Astúries, el partit que lidera Cascos, va guanyar el maig passat les eleccions a Astúries i va formar govern en minonia, amb només 16 dels 45 diputats del Parlament autonòmic
Anar al contingut