Alumnes de Veterinària de la UAB denuncien un professor per assetjament i vexacions

Asseguren que el professor hauria comès presumptes vexacions i comentaris sexistes durant més de 10 anys, i afegeixen que el deganat l'ha encobert

Mireia Prats / Laura GalánActualitzat

Alumnes de Veterinària han fet públic per primera vegada el malestar de nombroses noies de la seva facultat. Asseguren que durant més de 10 anys un professor hauria comès presumptes vexacions i comentaris sexistes a com a mínim 15 dones que ara estan disposades a donar el seu testimoni perquè s'investiguin els fets.

Per fer-ho, han format el col·lectiu @vetencobreix, i ho han penjat a les xarxes socials. Asseguren que la universitat ho sabia i no va fer-hi res. Segons elles, el professor hauria actuat sempre amb impunitat.

 

Marta Serra és del Grup de Suport Vetencobreix i explica que aquest professor "ha comès agressions verbals, intimidacions i assetjaments contra alumnes, professores i altres membres de la comunitat educativa". A més, assegura que ho ha fet durant molt de temps: "Portem molts anys. Nosaltres no hi tenim res a perdre perquè portem molts anys amb aquesta situació i la institució de la universitat és la que hi té a perdre, perquè no ha actuat ni com calia ni com s'esperava."

Edifici de la Facultat de Veterinària de la UAB, a Bellaterra

El rectorat de la UAB ha activat el protocol de seguretat contra conductes masclistes i abusos sexuals, vigent des de fa 3 anys. Ara, una comissió tècnica estudiarà els fets denunciats i prendran mesures si es demostra que són reals.

Ara bé, neguen que ho sabessin des de fa temps i que s'hagi encobert res, com ha explicat a TV3 la secretària general i responsable de Polítiques d'Igualtat de la UAB, Esther Zapater Duque: "Jo no tinc coneixement formal que això sigui una situació de fa molt de temps", ha dit. "Hem pres consciència per primera vegada quan això arriba a l'observatori."

Les alumnes demanen que la universitat canviï el protocol de denúncies i que no sigui obligatori, com fins ara, posar el nom i cognoms de la víctima que denuncia el professor. Diuen que això no protegeix les víctimes, que estan en condicions d'inferioritat i que és per això que han trigat anys a fer-ho públic.


Denúncies a l'Institut del Teatre

Aquest cas recorda els que fa poc s'han denunciat a l'Institut del Teatre de Barcelona (IT). El centre va anunciar l'obertura de tres expedients disciplinaris a professors en actiu, un per indicis d'assetjament sexual i dos per conductes inapropiades.

La Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments Sexuals de l'IT va analitzar 10 denúncies d'alumnes i exalumnes, rebudes entre el 22 de febrer i el 14 de maig, que acusaven 5 professors actualment en plantilla i 8 professors jubilats.

L'espurna d'aquest procés la va encendre una informació periodística del diari "Ara" a finals de febrer, que va denunciar dècades d'abusos a l'IT i es va centrar en el professor i director Joan Ollé.

Llavors, la direcció va apartar Ollé de la docència, mentre ell es defensava invocant la presumpció d'innocència i els alumnes es mobilitzaven per reclamar la dimissió de la direcció.

Pocs dies després va dimitir l'equip d'art dramàtic i també la directora de l'IT, Magda Puyo, malgrat que havia assegurat que no ho faria.

L'escàndol va generar una onada d'indignació en el sector, que es va canalitzar a les xarxes socials amb les etiquetes #NoÉsTeatre i #ProuAbusos.

 

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut