Alta efectivitat de la pastilla per prevenir la infecció amb el virus de la sida

El BCN PrEP·Point ha atès 785 persones en el seu primer any de funcionament

Xavier DuranActualitzat

Un any després que es comencés a dispensar, la pastilla preventiva de la infecció amb el VIH -el virus que causa la sida- ha demostrat la seva alta eficàcia. Així ho han expressat aquest dijous responsables del BCN PrEP·Point, primer centre comunitari europeu especialitzat en la Profilaxi Preexposició.

Es tracta d'un centre annex al BCN Checkpoint, un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals.

En aquest primer any, aquest centre, gestionat per Projecte dels NOMS-Hispanosida, ha atès 785 persones. La pastilla encara no ha estat aprovada a l'estat espanyol. La majoria dels que l'han pres (492 persones) participen en els estudis que es fan al centre. La resta la prenen pel seu compte, però reben suport mèdic en aquest centre.

El director del centre, Ferran Pujol, ha afirmat que l'alta eficàcia de la PrEP per reduir nous casos de VIH en el col·lectiu al que s'adrecen ha quedat demostrada. I ho ha argumentat amb xifres:

"Si partim de la base que la incidència del VIH en la població atesa per BCN Checkpoint és del 2,1% persones-any, estadísticament s'haurien pogut esperar 17 noves infeccions entre aquestes prop de 800 persones. Però gràcies a la PrEP, només n'hi ha hagut 3. Per tant, estem parlant d'una reducció molt important, del 82,3%."

Michael Meulbroek, president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, ha precisat que les tres seroconversions que s'han produït han estat causades per haver abandonat el tractament o tenir ja la infecció durant el període finestra. En cap cas s'han degut a resistències a la medicació.

 

 

També ha destacat l'alt nombre de persones que des de l'inici segueixen el tractament sense deixar-lo: el 97,4%. Els pocs usuaris que l'han abandonat ha estat, ha explicat, majoritàriament per canvi de domicili, i només en dos casos per efectes adversos a la medicació.

Pep Coll, responsable mèdic de BCN PrEP·Point i investigador d'IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, ha negat que entre les persones que s'han pres la pastilla s'hagin detectat més infeccions de transmissió sexual, com clamídia i gonorrea:

"S'ha donat una prevalença d'aproximadament el 20%, la mateixa que s'observa a BCN Checkpoint en usuaris que no fan PrEP."

ARXIVAT A:
CiènciaSalutSida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut