L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas al "Més 3/24"
L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas al "Més 3/24"

Alonso-Cuevillas: "Puigdemont no descarta ni tan sols ser investit físicament"

L'advocat de Puigdemont no veu clar el viatge del president a Dinamarca, tem que si es dicta una nova ordre de detenció quedaria retingut i això posaria en perill la investidura

Actualitzat

Carles Puigdemont no descarta cap escenari per poder ser restituït com a president de la Generalitat, ni tan sols el de ser físicament al Parlament el dia del debat i votació.
Així ho ha dit el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas al "Més 3/24", on també ha plantejat els seus dubtes sobre el viatge que Puigdemont vol fer a Dinamarca i que podria comportar una nova ordre de detenció europea.

Puigdemont vol ser president i per aconseguir-ho contempla tots els escenaris, fins i tot el d'acudir presencialment a la investidura.


"El president Puigdemont no ha descartat, en cap moment, presentar-se conscient dels riscos que assumeix, sotmetre's a la investidura presencialment."


El risc és que pugui ser empresonat. I en aquest sentit Puigdemont ha estat molt clar:


"Entre ser president i ser presidiari prefereixo ser president, perquè crec que puc servir millor."


Vol ser president i és més fàcil ser-ho des de Brussel·les que des de la presó. Alonso-Cuevillas recorda que Puigdemont, ja com a diputat, té immunitat i no podria ser detingut ni molt menys empresonat --excepte en cas de cometre un delicte flagrant--. Però amb els antecedents que hi ha hagut no se'n refia.


"Una cosa és el que llei en mà s'hauria d'aplicar, però a la vista que els darrers mesos l'aplicació de l'ordenament jurídic ha estat molt creativa o molt destructiva, o molt innovadora en tot cas, no es pot descartar cap hipòtesi."


Per tot plegat la fórmula amb què Puigdemont pot ser investit president és encara una incògnita. Sembla, això sí, que la intenció és que sigui investit en primera ronda, per majoria absoluta. D'aquesta manera el govern espanyol no tindria temps per recórrer el procediment i hauria de recórrer el nomenament, i això complicaria la intervenció posterior del Tribunal Constitucional.

 


Com en una partida d'escacs cada moviment ha d'estar molt calculat. I una prova d'això és el viatge que Puigdemont té previst per dilluns a Dinamarca per participar en un acte a la Universitat de Copenhaguen i fer una trobada amb parlamentaris danesos. Seria la primera vegada que Puigdemont surt de Bèlgica des que s'hi va establir a finals d'octubre. I això, segons Alonso-Cuevillas obre la porta perquè la justícia espanyola presenti una altra ordre europea de detenció.


"Tinc elements sòlids per pensar que aquesta euroordre a Dinamarca fracassaria. Però estem valorant els 'tempos'. Tenim una investidura. El president Puigdemont s'hauria de sotmetre a la justícia danesa i mentre es tramita aquesta ordre quedaria retingut a Dinamarca."


L'advocat de Puigdemont té força clar que, com en el cas de Bèlgica, no prosperaria, però crearia un problema de calendari pensant en la investidura.

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21DProcés catalàInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut