Nova Zelanda: Almenys cinc turistes moren per l'erupció del volcà Wakaari
L'erupció del volcà Wakaari ha passat quan entre 50 i 100 turistes visitaven l'illa (Reuters/Alessandro Kaufmann)

Nova Zelanda: 5 turistes morts i 8 desapareguts per l'erupció del volcà Wakaari

També coneguda com a illa Blanca, és un destí turístic habitual

Juli Rodés AlmerActualitzat

A Nova Zelanda es donen per morts els desapareguts que aquest dilluns van ser sorpresos per una erupció volcànica a la turística Wakaari. Serien 8 turistes de diverses nacionalitats, que se sumarien als 5 morts ja comptabilitzats.

La possibilitat d'una nova erupció fa impossible, de moment, accedir a l'illa. Pel que fa als ferits, una trentena, ja són tots a diferents hospitals. Molts tenen cremades greus.

Els fets han passat aquesta matinada a la petita illa coneguda com a Wakaari o White Island (Illa Blanca, en català),. que està deshabitada, però és un destí turístic habitual.

Eren gairebé dos quarts de tres de la tarda, hora local, i a l'illa o a prop de l'illa hi havia nombroses persones, segons han informat mitjans locals. La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, en roda de premsa, ha parlat d'un centenar de persones, entre les quals hi ha diversos turistes desapareguts.

 

Imatge del cràter del volcà de Wakaari poc abans d'entrar en erupció (Reuters/Institut of Geological and Nuclear Sciences)

 

Més tard, fonts oficials han xifrat en almenys una cinquantena el nombre de persones presents a la zona, però han reconegut que no podien aclarir-ne el nombre exacte. Una desena de persones han quedat atrapades a l'Illa Blanca, però no s'hi ha pogut establir comunicació.

Tota la zona ha quedat afectada per l'erupció volcànica.

 

L'erupció, vista des d'una embarcació turística que era a la zona (Michael Schade @Sch)

 

A Twitter, l'usuari Michael Schade (@sch) ha publicat un vídeo en què tota l'illa sembla coberta per una enorme columna de fum. Hi explica que el volcà Wakaari ha entrat en erupció per primera vegada des del 2001, que ell i la seva família eren a l'illa just 20 minuts abans i que el vaixell amb què tornaven a casa ha pogut rescatar algunes persones.

 

 

Després n'ha publicat un altre en què es veu la columna de fum en un costat de la petita illa i un grup de turistes esperant per ser embarcats, no gaire lluny, a tocar del mar.

 

 

Fins a 23 persones han pogut ser rescatades, i ara per ara es té constància que cinc persones han mort. També que hi ha ferits amb cremades, segons ha informat la policia de Nova Zelanda. Alguns han estat traslladats a l'hospital amb helicòpter.

John Tims, comandant d'operacions i subcomissionat de la policia, ha comparegut per fer la següent explicació.

"Per desgràcia, puc confirmar que ara hi ha cinc persones mortes per l'erupció del volcà Wakaari. Diverses persones han estat traslladades als hospitals de Whakatane i de Middlemore. Diverses persones tenen cremades a causa de l'erupció. És massa d'hora per poder confirmar quanta gent hi ha afectada. Continuem treballant tan ràpid com podem."

La majoria dels turistes procedirien del creuer Ovation of the Seas, de la companyia Royal Caribbean, que està atracat a Tauranga, a l'Illa del Nord, on fa escala dins d'una ruta que va començar a Sydney el 3 de desembre.

 

Trasllat amb llitera d'una persona ferida per l'erupció (Reuters/TVNZ)

 

Tims ha afegit que s'ha prohibit volar sobre l'illa i que els serveis d'emergència no hi poden accedir per l'alt risc existent, que inclou possibles noves erupcions del volcà.

Amb tot, l'exèrcit ha enviat un avió de reconeixement Orion a la zona.

La primera ministra Ardern ha explicat que "la nostra prioritat absoluta és continuar amb la recerca i el rescat" i ha avançat que revisaran els protocols d'emergència i l'activitat turística al voltant de l'illa Wakaari.

 

Guies evacuen turistes de Wakaari després de l'erupció del volcà (Reuters/Michael Schade @Sch)

 

Es dona la circumstància que el 3 de desembre, el grup GeoNet de control de l'activitat geològica va advertir que el Wakaari "ha entrat en un període d'activitat eruptiva", però que "no representa cap perill directe per als visitants".


Un enclavament turístic al Cinturó de Foc

Wakaari està situada a la badia de l'Abundància, al nord-est de la costa de l'Illa del Nord, l'illa principal de Nova Zelanda, on hi ha la capital, Wellington, i la ciutat més gran, Auckland. El fum blanc característic del volcà de Whakaari, que dona nom a l'illa, s'ha pogut veure des de l'Illa del Nord.

 

La columna de fum causada per l'erupció del volcà Wakaari s'ha vist a 50 quilòmetres de distància (Reuters/Institut of Geological an Nuclear Sciences)

 

Segons l'Institut de Ciències Geològiques i Nuclears de Nova Zelanda (GNS), el volcà ha llançat pedres i cendres fins a 3.658 metres d'alçada.

Nova Zelanda forma part de l'anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, integrat per un arc irregular de volcans, de 40.000 quilòmetres de llarg, que encercla la placa tectònica del Pacífic.

En concret, Nova Zelanda és sobre la línia on es troben la placa del Pacífic amb la placa australiana.

 

 

 

 

Anar al contingut