Almenys sis morts i desenes de ferits en un atemptat al centre d'Istanbul

El govern turc diu que han detingut la persona responsable de l'explosió, que atribueix al Partit dels Treballadors del Kurdistan

RedaccióActualitzat

Almenys sis persones han mort i 81 han resultat ferides en una explosió que hi ha hagut aquest diumenge a la tarda al centre de la ciutat turca d'Istanbul, en una zona comercial i turística molt concorreguda, el carrer Istiklal. La meitat dels ferits han hagut de ser ingressats; una desena estan greus.

Una mica més tard, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha dit que l'explosió ha estat un "vil atemptat" i que els responsables seran identificats i castigats. També ha dit que hi estaria implicada una dona.

La policia ha acordonat la zona on hi ha hagut l'explosió, un carrer molt turístic del centre d'Istanbul
La policia ha acordonat la zona on hi ha hagut l'explosió, un carrer molt turístic del centre d'Istanbul (Reuters)

Aquest dilluns a primera hora, el ministre de l'Interior, Süleyman Soylu, ha anunciat que la persona responsable de l'atemptat ha estat detinguda, sense donar-ne més detalls. A més, ha atribuït l'acció terrorista al PKK, el Partit Kurd dels Treballadors.

No ha estat confirmat, per tant, si l'autora de l'explosió és una dona, com també havia apuntat el vicepresident turc, Fuat Oktay.

Encara des del govern turc, el ministre de Justícia, Bekir Bozdag, havia situat l'origen de l'explosió en una "bossa" deixada en un banc. "Una dona ha estat seguda en un banc durant 40 o 45 minuts i, poc temps després, hi ha hagut una explosió", ha explicat, abans d'afegir: "O bé aquesta bossa contenia un temporitzador, o bé algú l'ha activada a distància".


Moments de pànic

Cemal Denizci, de 57 anys, que era al carrer Istiklal quan ha passat l'explosió, ha explicat a l'agència AFP: "La gent corria en pànic. El soroll era enorme. Hi havia fum negre. El so era tan fort, gairebé ensordidor".

En aquest vídeo es veu com diverses persones fugen després de la deflagració:

 

L'explosió ha estat a un quart de cinc de la tarda, hora local, un moment en què aquest carrer de vianants i molt comercial acostuma a estar molt ple de gent.

Ambulàncies a la zona de Taksim, al centre d'Istanbul (Reuters / Kemal Aslan)

Aquest vídeo d'una càmera de seguretat de la zona mostra els primers moments després de l'explosió:


Algunes persones ferides per l'explosió han estat ateses als hospitals dels voltants després de les primeres intervencions dels equips mèdics.

En una publicació al seu compte de Twitter, la Mitja Lluna Roja ha assegurat que, de moment, hi ha prou sang als centres hospitalaris per atendre els ferits i que no calen donacions urgents.
 

Control sobre les imatges de l'atemptat

El govern turc ha decretat una "prohibició temporal" d'emetre imatges del lloc de l'explosió i de donar informacions sobre els possibles autors de l'atemptat.

La Fiscalia d'Istanbul ha obert una investigació dels fets i ha assignat cinc fiscals per esbrinar quin ha estat l'origen de l'explosió.

El president turc ha confirmat la mort de sis persones i una seixantena han resultat ferides en l'atemptat
El president turc ha confirmat la mort de sis persones i una vuitantena han resultat ferides en l'atemptat (Reuters / Kemal Aslan)

El Besiktas havia de disputar aquesta tarda un partit de futbol en un estadi situat a només 700 metres de la plaça Taksim. El partit s'ha suspès després de l'explosió mortal.


Atemptats del PKK i d'Estat Islàmic

El carrer Istiklal va ser el centre d'una campanya d'atemptats d'Estat Islàmic entre els anys 2015 i 2016 a Istanbul. Hi van morir prop de 500 persones i hi va haver més de 2.000 ferits.

L'últim atemptat jihadista a Istanbul va ser la nit de Cap d'Any de 2016 a una discoteca situada a la riba del Bòsfor, a la part europea de la ciutat. Hi van morir una quarantena de persones que celebraven l'entrada d'any.

Altres atemptats comesos aquests últims anys a Turquia han estat atribuïts al PKK o a grups del seu entorn.

El més sagnant va ser el 9 de desembre de 2016, un doble atemptat a Istanbul en què van morir 47 persones, 39 de les quals eren policies, i 160 més van resultar ferides. El van reivindicar el grup Falcons de la Llibertat (TAK), escindit del PKK. 

Considerat una organització terrorista per Turquia, pels Estats Units i per la Unió Europea, el PKK persegueix des dels anys vuitanta la creació d'un estat kurd independent.

El PKK, d'altra banda, està en el centre la topada entre Turquia i Suècia des que el govern suec ha demanat l'ingrés a l'OTAN. Turquia, soci de l'organització, veta l'entrada de Suècia en considerar que dona aixopluc a integrants del PKK, dels quals demana l'extradició.
 

 

ARXIVAT A:
Turquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut