Quatre morts i més d'una desena de ferits en diversos atacs al centre de Viena
Un home aixeca els braços davant agents de policia, aquest dilluns a Viena, després dels atemptats (Reuters / Lisi Niesner)
Viena

Quatre morts i més d'una desena de ferits en diversos atacs al centre de Viena

La policia, que va abatre un dels atacants, un jove radicalitzat, ha fet una quinzena de detencions relacionades amb el que es considera un atemptat jihadista

RedaccióActualitzat

Quatre persones mortes, dos homes i dues dones, una d'elles una cambrera d'un bar, a més d'una quinzena de ferits, és el balanç dels sis atacs indiscriminats i simultanis al centre de Viena, aquest dilluns al vespre. Pocs minuts després de l'inici del tiroteig la policia va abatre un dels atacants i durant aquest dimarts s'han fet 14 detencions, segons el ministre de l'Interior, Karl Nehammer. Es tracta d'un jove simpatitzant d'Estat Islàmic que estava identificat en la llista dels 90 islamistes més coneguts d'Àustria però se li havia perdut la pista.

El presumpte terrorista, de 20 anys i nascut a Viena en una família d'origen macedoni, havia intentat unir-se a Estat Islàmic en viatges a Síria i l'Iraq, per la qual cosa va ser condemnat a 22 mesos de presó el 2018. Però, per la seva joventut, el van posar en llibertat el 2019.

A més de les víctimes mortals, l'atac ha deixat més d'una quinzena de ferits, dels quals 7 es troben en estat greu. Un d'ells és un agent de policia.

El govern austríac ha demanat a la població que es quedi a casa i que aquest dimarts els nens no vagin a l'escola. S'investiguen els fets com un atemptat terrorista amb motivacions islamistes.

Quatre morts i més d'una desena de ferits en diversos atacs al centre de Viena
La policia científica investiga el lloc dels atacs (Reuter/Radovan Stoklasa)

No es descarta una xarxa terrorista

L'operació policial continua oberta. La policia ha desplegat un operatiu de recerca amb més de 1.000 agents arreu de la ciutat. S'han fet 14 detencions de persones que podrien estar relacionades directament amb l'atemptat, podrien haver-hi participat o en tenien coneixement. Una de les detencions s'ha fet a 200 quilòmetres de Viena, a la localitat de Linz.

Segons el cap de la policia de Viena, Gerhard Pürstl: "No podem descartar que hi hagi més agressors, però continuen les investigacions al voltant de l'atacant." S'estan rastrejant les càmeres de seguretat i fins i tot no es descarta que formin part d'una xarxa terrorista. S'estan fent múltiples escorcolls, i s'estan interrogant els detinguts i rastrejant les càmeres de seguretat.

L'atacant abatut anava armat amb un rifle d'assalt i pistoles. També duia una armilla amb explosius que ha resultat ser falsa.

Quatre morts i més d'una desena de ferits en diversos atacs al centre de Viena
Més de 1.000 policies desplegats al centre de Viena (Reuters/Leonhard Foeger)

"No caure en el parany del terrorisme"

El canceller del país, Sebastian Kurz, ha qualificat els tirotejos de "repugnant atac terrorista" i ha assegurat que "mai" no es deixaran intimidar.

 

"Celebro que els nostres agents de policia ja hagin pogut eliminar un dels autors. Mai no ens deixarem intimidar pel terrorisme i lluitarem decididament per tots els mitjans contra aquests atacs."

Però també ha alertat del perill de divisió social, religiosa o xenòfoba.

"Però sempre hem de ser conscients que no es tracta d'una disputa entre cristians i musulmans ni entre austríacs i migrants. Aquesta és una lluita entre les moltes persones que creuen en la pau i les poques persones que volen la guerra."

Dos agents de policia desplegats al centre de Viena, prop de la sinagoga on hi ha hagut un dels atacs
Dos agents de policia desplegats al centre de Viena, a prop de la sinagoga on hi ha hagut un dels atacs (EFE / Christian Bruna)

 

Un dels atacs -el primer que s'ha sabut- ha estat al carrer on hi ha la principal sinagoga de la capital austríaca. Després, altres escenaris de tirotejos han estat davant de bars i restaurants del centre que, just abans del toc de queda, encara estaven molt concorreguts. Una de les víctimes mortals és la cambrera d'un d'aquests establiments i està ferit greu el policia que hi havia davant de la sinagoga on ha començat l'atac.

Al primer dels tuits després dels atemptats, la policia vienesa anunciava que hi havia una operació en marxa al centre de la ciutat:

Diversos policies registren un home que passejava per Viena, aquest dilluns després dels atemptats
Diversos policies registren un home que passejava per Viena, aquest dilluns després dels atemptats (EFE / Christian Bruna)
La policia ha desplegat efectius al centre de Viena per provar de controlar la situació. (REUTERS/Leonhard Foeger)
La policia ha desplegat efectius al centre de Viena per controlar la situació (Reuters / Leonhard Foeger)

 

El candidat demòcrata, Joe Biden, també ha condemnat el que ha anomenat un "terrorífic atac terrorista". "Hem de mantenir-nos units tots contra l'odi i la violència", ha dit.

ARXIVAT A:
Terrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut