Trípoli

Almenys set morts en les protestes del "dia de la ira" a Líbia

La primera gran mobilització en contra del líder libi, Moammar al-Gaddafi, topa amb la repressió del règim. Segons fonts mèdiques, set persones han mort a la segona ciutat del país, Bengasi, en enfrontaments entre els manifestants i la policia. Els opositors eleven aquesta xifra a catorze morts en les últimes 48 hores. Les protestes s'han estès a quatre ciutats líbies, seguint la convocatòria del "dia de la ira", una expressió utilitzada també en les revoltes populars recents de Tunísia i Egipte.

Actualitzat
Líbia, el país més hermètic i també el més ric del nord de l'Àfrica, ha viscut el "dia de la ira" amb protestes al carrer de milers de manifestants contra el règim de Moammar al-Gaddafi.

El govern s'ha mostrat intransigent i les manifestacions s'han acabat amb la policia obrint foc a discreció. L'oposició parla de fins a 14 morts i hi hauria centenars de detinguts.

La situació és confusa. ONGs i organitzacions de defensa dels drets humans de fora de Líbia ofereixen diferents dades sobre els enfrontaments entre els opositors i les forces de seguretat líbies, citant testimonis presencials dels fets. A la població d'Al-Baida hi haurien mort entre quatre i tretze persones per trets de bala de les milícies dels comitès revolucionaris i dels franctiradors situats a les teulades de les cases. La cadena Al-Jazeera parla de catorze morts.

El Dia de la Ira, convocat via internet, també s'ha fet a Alzentan i a Zenten, on hi ha hagut detencions i s'han cremat comissaries de policia i un edifici públic, segons un diari local.

A la capital, Trípoli, el seguiment ha estat menor, i, de fet, per contrarestar aquest clima, centenars de seguidors d'Al-Gaddafi s'han manifestat al centre de la ciutat per demostrar-li el seu suport.

De totes maneres, ara mateix és molt difícil obtenir dades fiables de la situació a Líbia pel bloqueig informatiu imposat per les autoritats, que han tallat les comunicacions telefòniques. Hi ha constància que el règim ha fet servir igualment les xarxes socials i la telefonia mòbil per enviar missatges per mirar de dissuadir la població de participar en les protestes en termes amenaçadors.

Seguint l'estela d'Egipte

La revolta a Líbia va començar dimecres, quan centenars de persones es van enfrontar amb la policia i partidaris del règim a la ciutat de Bengasi, una de les més importants del país. Els aldarulls van començar a partir d'una concentració dels familiars dels catorze presoners morts en una matança policial l'any 1996. Reclamaven la posada en llibertat d'un advocat de drets humans. A la concentració s'hi van afegir detractors d'Al-Gaddafi, que van cridar consignes contra el règim. La protesta es va acabar amb tres morts i 38 ferits.

El règim, va moure peça i va alliberar un centenar de presos polítics, que reclamen ara passos cap a la democràcia. Ara, però, no sembla disposat a cedir més davant els opositors.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut