Estudiants de Formació Professional
Estudiants de Formació Professional
Barcelona

Almenys el 15% dels alumnes d'FP de grau mitjà deixen els estudis sense acabar el primer curs

Són dades del Departament d'Ensenyament, a les quals ha tingut accés Catalunya Informació, que també constata que només una mica més de la meitat dels que continuen estudiant es treuen el títol

Actualitzat

La Conselleria d'Ensenyament assenyala que almenys el 15% dels alumnes de Formació Professional de grau mitjà abandonen els estudis sense que acabin el primer curs, pràcticament el doble que al Batxillerat, on la taxa dels estudiants que ho deixen córrer al primer any és del 8%. Són dades d'Ensenyament a les quals ha tingut accés Catalunya Informació. Ensenyament també ha constatat que només una mica més de la meitat dels que continuen estudiant es treuen el títol.

Blai Ruiz, cap d'estudis de l'Escola del Treball de Barcelona, explica que, en alguns cicles d'FP, d'aquí a tres mesos tindran menys de la meitat d'alumnes que ara: "On hi ha vacants de places per poder estudiar en els altres cicles que no estan tan demanats, sempre al setembre vénen i es matricula gent que vol fer una cosa, el que sigui. Quan veuen que no és el que dominen, a l'octubre o el novembre ho deixen."

A aquesta insatisfacció d'alguns alumnes amb el grau on es poden acabar matriculant s'hi ha de sumar això que ens comenta Eduard Requena, de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres: "Normalment, l'orientació que es fa cap a la Formació Professional és perquè l'alumne no se n'ha sortit a l'ESO i, desesperadament, els pares o els tutors de l'ESO l'intenten motivar que continuï."

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, considera que les xifres estan dins de la normalitat, però admet que cal corregir alguns punts, començant per les indicacions que es donen a l'ESO: "Queda clar que és en aquesta línia de millora que s'ha d'anar insistint, tant pel que fa a l'orientació com a la tipologia d'estudis. Un grau mitjà de Formació Professional també requereix estudis. De vegades, hi ha alumnes que pensen que com que és formació professional no hauran d'estudiar."

El percentatge d'abandonament als cicles de grau superior d'FP és molt inferior al del grau mitjà, i se situa de mitjana en el 9%. La taxa de graduació en aquest cas arriba al 70% de l'alumnat.

Anar al contingut