Iraq

Almenys 82 morts per l'explosió de bombones d'oxigen en un hospital Covid de Bagdad

El president de l'Iraq mateix ha atribuït la tragèdia a la mala gestió i a la corrupció del sistema sanitari i de l'administració en general

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una explosió i l'incendi posterior en un hospital al sud de la capital de l'Iraq, Bagdad, ha provocat aquest dissabte la mort d'almenys 82 persones, a més de 110 ferits.

L'hospital Ibn al-Khatib estava dedicat als malalts de Covid-19, i el que ha explotat han estat les bombones d'oxigen per assistir-los.

Segons el portaveu del Ministeri de l'Interior de l'Iraq, Khaled al-Mhana, molts dels ferits tenen cremades greus i altres han saltat de pisos alts per fugir del foc, per la qual cosa el balanç final de víctimes mortals pot augmentar.


Hospital mal gestionat

Segons un metge de l'hospital que ha entrevistat l'agència France Presse, a l'UCI no hi havia sortida d'emergència ni tampoc mesures contra incendis.

Aquest metge, que vol mantenir l'anonimat, acusa els caps de l'hospital de tenir les bombones mal emmagatzemades i de mala praxi en general:

"Els responsables de l'hospital es passejaven fumant per l'hospital i també pel lloc on hi havia emmagatzemades les bombones d'oxigen."

Segons aquest metge i altres testimonis entrevistats, la situació d'aquest hospital no és gaire diferent de la resta de la xarxa sanitària del país.

Un home contempla les instal·lacions cremades i destruïdes de l'hospital Ibn al-Khatib, aquest diumenge a Bagdad (Reuters)


"Negligència criminal"

Tot plegat ha aixecat molta indignació contra els gestors sanitaris, amb peticions de dimissió del ministre de Salut, Hassan al-Tamimi, que ha trigat 12 hores a aparèixer.

El primer ministre, Mustafa al-Kadhimi, ha dit que hi hagut "negligència criminal", i ha demanat una investigació ràpida de la tragèdia.

Poc després el govern ha decidit "retirar la confiança" al ministre de Salut i investigar-lo, i també el governador de Bagdad i el responsable sanitari de la zona on hi ha l'hospital.

Aquest diumenge al matí, al davant de l'hospital s'hi han aplegat familiars i veïns per protestar, mentre altres es dedicaven a preparar l'enterrament dels morts.

Familiars d'alguns dels morts a l'hospital incendiat a Bagdad, aquest diumenge vetllant-los a Najaf (Reuters)

El president denuncia "la corrupció i la mala gestió"

El mateix president de la república de l'Iraq, Barham Salih, ha assegurat a Twitter que l'accident és "conseqüència de la corrupció i la mala gestió":

"No n'hi ha prou amb mostrar dolor i simpatia cap als nostres màrtirs i els nostres fills ferits, cal exigir responsabilitat als negligents i fer una revisió completa i seriosa del funcionament de les institucions per garantir que aquests desastres no es repeteixin."


 

7.000 incendis en 3 mesos

Mentrestant, el Ministeri de l'Interior ha assegurat que entre gener i març hi ha hagut 7.000 incendis al país, en botigues, restaurants i edificis, la majoria dels quals per curtcircuits.

El problema és que les instal·lacions no es renoven, malgrat que la normativa hi obliga, perquè surt més barat subornar els inspectors.

La decadència del sistema sanitari

Fins a la dècada del 1980 l'Iraq tenia fama de tenir un sistema sanitari públic gratuït i universal de molta qualitat.

Trenta anys i dues invasions nord-americanes després, els hospitals s'han quedat antiquats i mal dotats, i el personal està mal pagat i deficientment format, de manera que els iraquians que poden se'n van a l'estranger per tractar-se.

La pandèmia, amb 1 milió de positius i 15.000 morts segons les dades oficials del govern iraquià, ha empitjorat la situació, amb especulació i mercat negre de subministraments bàsics com, per exemple i precisament, les bombones d'oxigen.

Exterior de l'hospital Ibn al-Khatib, aquesta matinada de dissabte a diumenge a Bagdad (Reuters)

 

ARXIVAT A:
IraqCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut