Barcelona

Almenys 8 detinguts a Barcelona per conduir sense carnet

En les primeres hores d'aplicació de la reforma del Codi Penal, que tipifica com a delicte conduir sense carnet, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha detingut 8 persones. Es tracta de conductors d'automòbil i de motocicletes, que circulaven sense el carnet de conduir. Han estat traslladats a les dependències de la Guàrdia Urbana de la Zona Franca i estan pendents de passar a disposició judicial. Aquests conductors s'enfronten a penes que poden anar des d'una multa i treballs per a la comunitat fins a penes de presó d'entre tres i sis mesos.

Actualitzat

Circular sense tenir el carnet de conduir o tenint-lo retirat per decisió judicial o per haver perdut tots els punts és un delicte que pot castigar-se amb la presó. I és que, aquest dijous, ha entrat en vigor l'única reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària que encara no s'havia aplicat per donar temps a les persones que no tenien el carnet perquè se'l poguessin treure.

En què consisteix la reforma?


El desembre passat es va aprovar una reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària que tipifica com a delicte algunes conductes perilloses al voltant, com l'excés de velocitat, conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues o fer-ho sense tenir el carnet. En aquest darrer cas, però, es va optar per aplicar una moratòria de cinc mesos que permetés als conductors que no tenien el permís poder-se'l treure.

Un cop finalitzada aquesta moratòria, des d'aquest dijous 1 de maig, tots aquells que condueixin un vehicle sense tenir carnet o després que els l'hagi estat retirat judicialment, poden ser castigats amb penes de tres a sis mesos de presó o bé una multa important i treballs en benefici de la comunitat.

Tot i que la Direcció General de Trànsit confia en l'efecte dissuasiu de les mesures, l'any passat es van sancionar 25.000 persones per conduir sense carnet i la Confederació Nacional d'Autoescoles calcula que són 60.000 les persones que condueixen sense permís.

Des de la DGT remarquen, però, que en cap cas s'ha de confondre el fet de conduir sense tenir carnet amb no portar-lo a sobre o tenir-lo caducat, que es considera una falta lleu i no un delicte.

Anar al contingut