Almenys 25 morts en una operació contra el narcotràfic en una favela de Rio de Janeiro
La policia retira un dels morts després del tiroteig a la favela de Jacarezinho (Reuters/Ricardo Moraes)

Almenys 25 morts en una operació contra el narcotràfic en una favela de Rio de Janeiro

Organitzacions pels drets humans consideren que l'acció ha acabat sent "una revenja" per la mort d'un agent i denuncien que hi ha 5 morts al dia a mans de la Policia a la ciutat

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Almenys 25 morts, entre els quals un policia, en una operació policial contra el narcotràfic a Rio de Janeiro, al Brasil. Els agents i una banda de narcotraficants s'han enfrontat en una de les faveles de la ciutat, en la que, segons la mateixa policia, ha resultat una de les operacions amb més morts que hi ha hagut a la metròpoli brasilera.

Hi ha tres policies i dos civils ferits per bales perdudes quan anaven a l'interior del metro que passava per la zona just al moment del tiroteig.

La favela de Jacarezinho, una de les més deprimides al nord de la ciutat, ha estat l'escenari de l'enfrontament entre uns de 200 policies fortament armats i una banda de narcotraficants. Corredisses, persecucions i fugides pels terrats s'han seguit en directe per televisió a través de les imatges aèries des d'helicòpters que sobrevolaven el barri, i per les xarxes socials s'han difós imatges de ferits.

 

200 policies s'han desplegat pel barri (Reuters/Ricardo Moraes)

 

El balanç, segons les dades oficials, ha estat d'un policia mort d'un tret al cap i 24 sospitosos durant l'operatiu, que durant hores ha sumit en una pluja de bales el barri on les bandes de crim organitzat han presentat resistència.

Segons la Policia, es tracta d'una banda que controla el narcotràfic de la zona i recluta menors d'edat per a les seves accions delictives. Se'ls investigava per assassinats, robatoris i segrestos de trens, entre d'altres delictes, i per obligar habitants de les faveles a facilitar-los les seves cases per als seus delictes.

 

Les armes requisades durant l'operació (Reuters/Ricardo Moraes)

 

Les autoritats de Rio han assegurat que s'havien identificat 21 membres d'una banda al barri, "responsables de vetllar pel domini territorial de la zona amb armes de foc". Segons l'informe policial, havien muntat  "una estructura típìca de guerra, amb centenars de soldats equipats amb rifles, pistoles, granades, armilles antibales, roba de camuflatge i tot tipus d'accessoris militars". S'han pogut requisar sis rifles d'assalt, 15 pistoles, una metralladora, 14 granades i munició d'artilleria.

A més de les víctimes mortals, s'han detingut 10 persones més, que presumptament formen part de la banda de narcotràfic.
 

S'han detingut 10 persones relacionades amb la banda de narcotràfic (Reuters/Ricardo Moraes)

 

Operatiu controvertit

L'operatiu d'aquest dijous a Rio posa novament en qüestió les accions de la policia en aquest tipus d'incursions, que estan restringides des del mes de juny de l'any passat pel Tribunal Suprem del Brasil.

En aquest cas, hi ha veus, com la de Sílvia Ramos, coordinadora de la Xarxa d'Observatoris de Seguretat Pública, que consideren que s'ha convertit en una "operació de venjança" arran de la mort del policia.

"La Policía Civil, que és la que hauria d'utilitzar la intel·ligència i la planificació, ha estat l'autora d'aquesta massacre en matar més de 20 persones en un operatiu, una acció desastrosa per desarticular quadrilles de joves que assalten trens, però que s'ha transformat en una operació de venjança, una operació de matança."

Malgrat la xifra tan alta de morts, Rodrigo Oliveira, cap de la Policia de Rio de Janeiro, ha assegurat en roda de premsa que tot s'ha fet seguint els protocols legals establerts.

"S'han complert tots els protocols. Malauradament, hi ha hagut greus enfrontaments a la favela i no celebrem el resultat de l'operatiu, pel nombre de persones mortes. També estem sense consol per la mort d'un company policia."

La policia ha ordenat el veïns que es quedessin dintre les cases (Reuters/Ricardo Moraes)

 

Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil, ha qualificat de "reprovable i injustificable" la pèrdua de vides, en un barri poblat principalment per persones negres i pobres.

Human Rights Watch (HRW) exigeix una investigació exhaustiva i independent sobre les morts i ha reclamat als fiscals de Rio de Janeiro "l'obligació constitucional de supervisar la policia" i de dur a terme investigacions penals sobre abusos policials.
 

En l'operació ha mort un policia d'un tret al cap (Reuters/Ricardo Moraes)

 

Una de les operacions més mortals

Aquesta operació policial supera en nombre de víctimes les 21 que hi va haver l'agost del 1993 a la favela de Vigário Geral, on un grup de policies encaputxats van venjar, en una  acció no autoritzada, quatre companys morts dies abans. 

Una incursió policial del 2005 a la Baixada Fluminense, una de les violentes faveles de la perifèria nord de Rio, va acabar amb la mort de 29 persones. Mentre que el cap de policia, Ronaldo Oliveira, recordava que en l'assalt a la favela Complexo do Alemão, el 2007, hi van morir 19 persones, però no van perdre cap policia.

 

Cinc morts al dia per la policia

El juny del 2020 el Tribunal Supem va prohibir les incursions policials a les faveles, pels suposats abusos dels agents, que durant el confinament van causar la mort d'almenys 65 persones.

La resolució judicial permet aquestes operatius només en casos previament planificats i anunciats al Ministeri Públic Regional, com ha estat el cas d'aquesta acció a Jacarezinho.

La favela de Jacarizinho és una de les més deprimides de Rio (Reuters/Ricardo Moraes)

Les dades de la xarxa d'Observatoris revelen que les morts per incursions policials han augmentat un 26,6%, ja que han passat dels 75 el primer trimestre del 2020 a 95 morts el mateix periode d'aquest any.

Però, a banda dels operatius,149 persones han mort a mans de la poicia el mes de gener, 147 el febrer i 157 el març, segons dades de l'Institut de Seguretat Pública de Rio. Una mitjana de 5 persones cada dia: "És el pitjor trimestre de la història de Rio", segons Sílvia Ramos.

Segons les dades oficials, el 2019 van morir més de 1.800 persones a mans de la policia, i més 1.300 l'any passat. Ramos hi afegeix que la majoria de víctimes són joves negres: "N'hi ha prou de ser jove, negre i viure en una favela per ser sospitós", diu.

ARXIVAT A:
BrasilNarcotràficPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut