Pròxim Orient

Almenys 21 morts i més de 20 segrestos a Gaza en combats entre Hamas i Al-Fatah

Els enfrontaments que mantenen a la franja de Gaza els partidaris del moviment nacionalista Al-Fatah i el grup islamista Hamas han desembocat en la mort d'almenys 21 persones i en el segrest de més d'una vintena de milicians. Com a conseqüència immediata de la violència, tant el partit governamental, dirigit per l'islamista Ismail Haniyeh, com el nacionalista, presidit per Mahmud Abbas, han anunciat que aturen les converses per formar un govern d'unitat nacional, unes negociacions que duren ja sis mesos.

Actualitzat
Després dels enfrontaments que van causar ahir la mort de 15 persones, representants de tots dos bàndols van firmar una treva a l'edifici del ministeri de l'Interior. Però ha servit de poc: les batusses s'han reprès de bon matí i quatre persones han mort enmig d'un tiroteig a les portes de la Universitat Islàmica de Gaza. A la tarda, cinc palestins més han mort en els enfrontaments davant la caserna de Seguretat Preventiva de la mateixa ciutat de Gaza. A més de les víctimes mortals, hi ha hagut una seixantena de ferits i 24 membres de Hamas han estat segrestats per milicians d'Al-Fatah. Davant de la crisi, Hamas ha instat Abbas que torni de forma immediata d'Espanya, on el president de l'ANP va celebrar ahir una cimera amb Zapatero per analitzar el conflicte del Pròxim Orient.

Ahir, enmig del caos, diversos milicians palestins van obrir foc contra les delegacions d'Alemanya i el Canadà. Mentrestant, un grup de desconeguts va tirotejar el domicili del ministre palestí d'Afers Estrangers. El dirigent, però, no era a casa. Aquesta onada de violència es va desfermar dijous passat quan suposats seguidors del partit nacionalista palestí van atacar un grup de milicians islamistes en un camp de refugiats.

La violència ha conduït Hamas i Al-Fatah a abandonar el diàleg per a la formació d'un govern d'unitat nacional. És l'enèsim entrebanc a unes negociacions que ja duren mig any. Sembla que de res ha servit la reunió que el cap de setmana passat, el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, i el líder polític de Hamas, Haled Meshal, van mantenir a Síria per intentar reprendre les converses. El govern de coalició aixecaria el bloqueig que la comunitat internacional manté contra el govern islamista que lidera Ismail Haniyeh.

A tot això, algunes fonts pronostiquen que el president Abbas convocarà d'aquí a dues o tres setmanes eleccions presidencials i legislatives, a l'avançament de les quals Hamas s'oposa de totes totes. Un anunci similar al que apunten les fonts que va provocar fa un mes violents enfrontaments entre les dues faccions palestines.

L'última onada de violència és la més greu des que, ara fa un any, el grup islamista Hamas va arribar al poder després de guanyar les eleccions palestines. Molts simpatitzants i milicians de Hamas han celebrat pels carrers de Gaza aquests dies l'aniversari.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut