Duisburg

Almenys 19 morts i un centenar de ferits en una allau humana al festival de música Loveparade

El Loveparade alemany, una festa de música electrònica amb més de 20 anys de tradició, ha viscut aquest dissabte una de les pitjors tragèdies en un esdeveniment musical a l'Europa occidental. Almenys 19 persones han mort i unes 80 han resultat ferides, 45 d'elles greus, en una allau humana a la localitat alemanya de Duisburg, a l'oest del país, durant la celebració d'aquest popular festival. El pànic n'ha estat la causa. Entre els ferits hi ha quatre estudiants espanyols. Tres ja han estat donats d'alta, però no s'ha informat de l'estat de salut del quart.

Actualitzat
A l'antiga estació de tren de mercaderies de Duisburg, un dels escenaris del Loveparade, no hi cabia ni una agulla. Prop d'un milió i mig de persones s'havien congregat en aquesta ciutat de l'oest d'Alemanya per gaudir de la festa i la música electrònica, i en el moment de la tragèdia milers d'assistents intentaven arribar a aquesta estació, ara abandonada, pel túnel d'accés.

Davant la gran afluència de públic a l'interior i la gran quantitat de gent que col·lapsava l'entrada al recinte, la policia hauria tancat l'accés. Sembla que hauria advertit pels altaveus que no hi entressin i giressin cua. Llavors el pànic s'ha desfermat i s'ha produït una allau humana. Algun dels assistents ha explicat que "no hi havia escapatòria". "La gent ens esclafava contra la paret, em pensava que m'anava a morir", ha conclòs.

Dinou persones han mort, un centenar han resultat ferides i 45 estan en estat greu. Moltes altres han hagut de rebre assistència i ser reanimades pels equips sanitaris. Entre les víctimes mortals hi ha quatre estrangers: un holandès, un australià, un italià i un xinès. Entre els ferits hi ha quatre estudiants espanyols. Tres ja han estat donats d'alta, però no s'ha informat de l'estat de salut del quart.

Per raons de seguretat, les autoritats locals han preferit no evacuar immediatament tothom per por que hi hagués un altre moviment de pànic. La policia ha deixat que la festa continués i el desallotjament s'ha fet molt lentament per no dificultar el pas de les desenes d'ambulàncies que s'han desplaçat al lloc dels fets.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat commocionada per la tragèdia. A través d'un comunicat ha assegurat estar "trista davant tant de dolor i sofriment". "Eren joves que venien a celebrar una festa, i en lloc d'això hi ha morts i ferits", ha afegit. La cap del govern, així com altres líders alemanys i europeus, han reaccionat a la tragèdia i han traslladat el condol als familiars de les víctimes.

Aquest any era la primera vegada que el Loveparade, un dels festivals més importants i multitudinaris d'Europa, se celebrava a Duisburg. El festival va néixer l'any 1989 a Berlín, pocs mesos abans de la caiguda del mur, amb un esperit de pau i festivitat. Tot i la popularitat dels anys 90, el 2004 i el 2005 la festa va ser cancel·lada i es va traslladar a altres ciutats d'Alemanya. L'any passat també es va cancel·lar i aquest any s'havia reprès a Duisburg, on s'havien desplegat 1.200 agents per vetllar per la seguretat dels assistents a una festa que havia de transcórrer pels carrers de la ciutat durant més de deu hores i fins a altes hores de la matinada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut