Almenys 116 migrants morts en un dels pitjors naufragis al Mediterrani el 2109
Imatge d'arxiu del naufragi d'una embarcació amb migrants al Mediterrani

Almenys 116 migrants morts en un dels pitjors naufragis al Mediterrani el 2019

132 persones més han pogut ser rescatades amb vida i retornades a Líbia, d'on havien sortit cap a Europa

RedaccióActualitzat

Almenys 116 persones han desaparegut al Mediterrani aquest dijous en un naufragi davant la costa de Líbia. Es tracta d'un dels pitjors naufragis ocorreguts el 2019 a les aigües entre Europa i Àfrica.

Fonts de l'ONU, que inicialment parlaven d'uns 150 morts, ja ho qualifiquen com "la pitjor tragèdia al Mediterrani aquest any".

Un portaveu de la guàrdia costanera d'aquest país del Magreb, Ayoub Qassem, ha informat també que 132 migrants més que viatjaven a la mateixa embarcació han pogut ser rescatats amb vida i traslladats a terra ferma.

Allà, han rebut "primers auxilis" abans de ser conduïts a centres de detenció controlats pel govern reconegut per la comunitat internacional.

La secció líbia de l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, ha informat del naufragi a Twitter.

 

 

Segons han explicat els supervivents, l'embarcació havia salpat d'una platja a tocar de la ciutat de Khoms, a 120 quilòmetres a l'est de Trípoli, punt habitual de sortida per mirar d'arribar a Europa travessant el Mediterrani de manera precària.

A bord de l'embarcació hi viatjaven unes 250 persones. Ara per ara, la guàrdia costanera líbia només ha recuperat un cos.

Inicialment, els nàufrags han estat rescatats per pescadors locals que eren a la zona. Després han estat retornats a Líbia per la guàrdia costanera d'aquest país, segons ha informat un portaveu de l'ACNUR.

De manera reiterada, l'ACNUR i altres agències de l'ONU han demanat que els migrants rescatats al mar no siguin retornats a Líbia, on denuncien que els migrants i els refugiats sovint són mantinguts en captivitat en condicions infrahumanes o són víctimes dels enfrontaments armats.

Poc després de saber-se aquest naufragi, el cap de l'ACNUR, Filippo Grandi, ha fet un missatge a Twitter en què insisteix que cal "reprendre els rescats al mar" i obrir-hi "camins segurs".

"La pitjor tragèdia al Mediterrani d'aquest any acaba de passar. Reprendre els rescats al mar, acabar amb les detencions de refugiats i migrants a Líbia i augmentar els camins segurs per sortir de Líbia ha de fer-se ARA, abans que sigui massa tard per a moltes més persones desesperades."

 

A principis de juliol, més de setanta cossos van ser retornats pel mar a les costes de Tunísia. Eren els ocupants d'una embarcació precària que havia sortit de la veïna Líbia. Només quatre migrants van sobreviure al naufragi, en què es calcula que van morir unes vuitanta persones.

Al mes de maig d'aquest any va tenir lloc una tragèdia semblant, en què van morir unes setanta persones.


Gairebé 700 morts el 2019

Aquesta setmana, l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), dependent de l'ONU, havia actualitzat la xifra de morts al Mediterrani aquest 2019, xifrant-la en 683 persones.

D'una banda, l'OIM reconeix que són gairebé un 50 per cent menys que en el mateix període del 2018. De l'altra, però, constata un augment de migrants a l'anomenada ruta oest, que arriba a Espanya.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut