Imatges aèries dels efectes del cicló a Napier (Reuters)

Una desena de morts i 3.000 desapareguts a Nova Zelanda pel pas del cicló Gabrielle

Una setmana després de tocar terra, encara hi ha 28.000 persones sense llum i moltes zones aïllades on l'exèrcit distribueix amb helicòpter aigua, menjar i productes bàsics

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El balanç de víctimes que ha deixat el cicló Gabrielle a Nova Zelanda, una setmana després de tocar terra al nord del país, ha pujat aquest diumenge fins als 11 morts i més de 3.000 desapareguts, molts en zones aïllades del nord de l'illa on encara no s'ha pogut arribar.

Gabrielle ja és, segons el primer ministre Chris Hipkins, el pitjor desastre natural que ha patit el país en aquest segle.

Equips d'emergència treballant aquest diumenge en les tasques de neteja a Nord Havelock (Reuters/Ministeri de Defensa)

El cicló Gabrielle va néixer el 8 de febrer al mar del Corall en direcció al Pacífic sud i diumenge passat va descarregar sobre la costa nord de Nova Zelanda, amb ratxes de vent de 140 km/h, pluges de 200 mm en 24 hores i onades de fins a 11 metres d'alçada. Del nord se'n va anar cap a la costa est, deixant al seu pas un paisatge devastat.

De les més de sis mil persones que estaven il·localitzables, els equips d'emergència n'han trobat més de 3.200 sanes i estàlvies, però encara n'hi ha 3.000 més de desaparegudes.

Encara hi ha més de 3.000 persones desaparegudes i moltes zones aïllades (Reuters/Ministeri de Defensa)

Els forts vents i tempestes han esfondrat ponts i carreteres, s'han endut les collites i han tallat les comunicacions i el subministrament elèctric i d'aigua corrent a molts territoris. Fins a 28.000 persones segueixen sense llum, una setmana després del pas del cicló, segons el balanç fet aquest diumenge pel primer ministre.

"L'abast real de la devastació i les pèrdues són més evidents cada dia que passa."

Encara hi ha moltes zones aïllades a les quals no s'ha pogut accedir i on l'exèrcit i els serveis d'emergència estan fent arribar ajuda humanitària, com menjar, aigua, medicaments i productes d'higiene bàsics, que llancen des d'helicòpters.

Les inundacions han estat generalitzades, amb grans extensions de camps completament negats d'aigua, carreteres arrasades pels corrents dels rius o per esllavissades i cases que van quedar enterrades en el fang i que encara estan netejant.

L'exèrcit està ajudant a netejar les cases que van quedar plenes de fang (Reuters)

Equips d'emergència de fins a 12 països estan ajudant en les tasques de rescat, neteja i distribució d'ajuda.

S'estan aixecant campaments provisionals per acollir les persones que han perdut l'habitatge i la policia també ha reforçat els equips desplegats als carrers en les zones més afectades per "mantenir la llei i l'ordre" i evitar pillatge i robatoris.

L'exèrcit reparteix ajuda humanitària des de l'aire (Reuters)

Les zones més afectades estan a Illa Nord i l'exèrcit ha portat 26 tones d'ajuda al port de Napier perquè pugui ser distribuïda. Entre les zones més aïllades hi ha Otamori, Patoka, Turira i Waiatarua.

Imatges aèries de la Badia de Hawke, després del pas del cicló(Reuters)

Entre les víctimes hi ha una nena de 2 anys que va morir a la Badia de Hawke i dos bombers voluntaris atrapats en una esllavissada a Muriwai.

Efectes d'una esllavissada a Auckland (Reuters)

El cicló Gabrielle, de categoria 2 sobre 5, va tocar terra diumenge a l'Illa Nord, on es va declarar l'estat d'emergència, abans de perdre força i convertir-se en una forta tempesta tropical.

Veïns de Puketapu, a la Badia de Hawke, amb les cases inundades (Reuters/reuters Lie Tu'imoala)
Imatges d'aquest dimecres a Puketapu, a la Badia de Hawke(Reuters/ Lie Tu'imoala)

Abans de l'arribada del Gabrielle, el país estava sota els efectes de les pluges incessants, amb registres rècord, que han fet que les inundacions i esllavissades hagin estat encara més importants.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaNova Zelanda
Anar al contingut