La balena arrossegava 15 metres més de xarxes, cosa que l'empenyia cap al fons del mar (Pedro Riera)

Alliberen una balena atrapada en xarxes de pesca a Mallorca: "Entenia que l'ajudàvem"

Aquest jove mascle de balena geperuda estava en una situació extrema, totalment lligat per les xarxes

Laura Bernis PratActualitzat

Un grup de bussejadors ha alliberat una balena geperuda atrapada en unes xarxes de pesca a prop de Portocristo, a Mallorca. Es tracta d'un animal d'uns 9 metres de longitud que estava completament envoltat de xarxes de deriva.

Un dels bussejadors que va poder fotografiar el rescat, Pedro Riera, ha compartit algunes de les espectaculars imatges al seu Instagram. 


Entrevistat pel programa InfoK, Riera ha explicat que aquest mascle de balena geperuda estava "en una situació extrema". L'animal estava totalment atrapat, des de la boca fins a la cua del darrere, passant per les dues aletes pectorals, que tenia enganxades al cos. A més a més, també arrossegava 15 metres més de xarxes, cosa que l'empenyia cap al fons del mar.

"En algunes parts tenia la xarxa dins de la pell, perquè a l'intentar nedar i moure les aletes, la xarxa se li clavava. L'animal no podia aguantar més en aquella situació."

El rescat, d'entrada, no era fàcil. En ser un animal tan gros, hi havia el risc que pogués fer mal als bussejadors que intentaven rescatar-lo. Però Riera explica que en cap moment van sentir por:

"Vaig poder veure-li l'ull i em va impactar molt la seva mirada. Primer, estava una mica nerviosa, però després, a poc a poc, vaig notar que es tranquil·litzava i entenia que l'estàvem ajudant."

Des del primer moment que es va veure la balena fins que va poder ser alliberada van passar unes quatre hores. Es va avisar la Fundació Palma Aquarium, que ràpidament van enviar especialistes per coordinar el rescat i també van ajudar clubs de busseig i escoles de la zona.

La balena no podia moure's i, a poc a poc, els equips de rescat van tallar la xarxa fins que va quedar totalment alliberada. En total, Riera calcula que van estar més o menys una hora per treure-li tot l'entramat de xarxes.

"Un cop alliberada, teníem por que es mogués molt fortament per marxar ràpidament, però no, es va quedar quieta, recuperant-se, abans de marxar tranquil·la", explica el fotògraf:

"Jo que estava davant el seu ull, vaig poder identificar una mirada d'agraïment. O això és el que jo vull pensar."

Després, la balena va començar a endinsar-se al mar. Els bussejadors la van seguir durant cinc minuts per veure que tot anava bé: "Quan vam veure que se n'anava mar endins, bé, la vam deixar marxar, tranquils".


Animals atrapats en residus humans

Aquest exemplar de balena geperuda feia uns 9 metres de longitud, cosa que fa pensar que era jove, perquè aquesta espècie pot arribar a fer 18 metres.

Tot i això, Pedro Riera explica que aquest és l'animal atrapat més gran que ha vist mai en tota la seva experiència com a fotògraf submarí. Ha vist tortugues o peixos enganxats en plàstics, però mai una balena en aquesta situació tan a prop de les costes de Mallorca.

Les xarxes de deriva, com el nom indica, són unes xarxes que es deixen surant al mar per capturar qualsevol criatura viva. Es van usar molt durant els anys 80 i 90. Des del 2002, la Unió Europea va prohibir l'ús de les xarxes de més de 2,5 km de longitud per capturar espècies com la tonyina o el peix espasa. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientIlles BalearsPesca
Anar al contingut