La cuina clandestina del soterrani no complia cap condició higiènica (ACN/GUB i Policia Nacional)

Alliberat d'una cuina clandestina on treballava 15 hores al dia sense cobrar a Barcelona

Detenen dues persones per enganyar i tancar la víctima en un soterrani, acusades de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral

Actualitzat

La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han alliberat un home que era obligat a treballar i a viure en un soterrani, on hi havia muntada una cuina clandestina en unes condicions penoses, i han detingut dues persones per un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral.

La víctima era obligada a treballar més de 15 hores diàries sense cobrar, en una cuina que no complia cap mesura higiènica; no tenia llum natural ni sistema de ventilació; estava plena d'humitats i la instal·lació elèctrica es trobava en un estat precari, segons han informat aquest dimarts la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana en un comunicat.

 


Amb la promesa d'un lloc de treball, els detinguts oferien una feina de 12 hores al dia per un sou de 33 euros diaris, incloent-hi allotjament i menjar. Però la feina era en aquesta "cuina soterrani" on els arrestats obligaven les seves víctimes a fer jornades de més de 15 hores, fins i tot 18 hores al dia, sense rebre cap remuneració. Els feien elaborar menjar que després repartien a domicili o en locals de venda d'alimentació.

A més de viure al mateix soterrani, tancaven les víctimes amb clau, sense poder sortir al carrer, les obligaven a lliurar el passaport i el mòbil i les amenaçaven, ja que moltes estaven en situació irregular al nostre país.


Tancat en un soterrani cuinant dia i nit

La investigació policial es va iniciar a principis del mes de desembre passat, quan una persona va poder alertar uns agents de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella que patrullaven pel Raval. Va denunciar que el tenien tancat en un soterrani treballant en condicions precàries i insalubres, cuinant dia i nit i que, a més, l'obligaven a viure al mateix lloc.

L'espai on van obligar la víctima a treballar i viure era del tot insalubre (GUB/Policia Nacional)

La víctima va ser alliberada pel Grup de Tràfic i Explotació de Persones i allotjada en un centre d'emergències socials de l'Ajuntament. Davant de la Policia Nacional l'home va declarar que els responsables d'aquella cuina contactaven amb persones del seu país oferint-los treballar en una cuina durant 12 hores al dia per un sou diari de 33 euros, allotjament i menjar inclosos.

Un cop arribaven a Barcelona, però, els portaven a la cuina clandestina on eren obligats a lliurar el passaport i el telèfon mòbil, i quedaven tancats al soterrani amb clau, sense poder-ne sortir.

A la "cuina soterrani" els feien treballar sense cobrar de les 6 del matí a les 11 de la nit, i alguns dies més, elaborant menjar sense mesures higièniques de cap mena i sota l'amenaça de posar en coneixement de la policia de la seva situació irregular al país.

La nevera de la cuina, una mostra de la insalubritat i falta d'higiene del local(ACN/GUB i Policia Nacional)

 

Dues fruiteries amb altres treballadors

Arran de la informació facilitada per la víctima es van poder identificar els dos responsables. A finals de desembre, i amb el suport de la Inspecció de Treball de Catalunya, es van practicar dues entrades i escorcolls a dues de les fruiteries que regentava el principal detingut, així com al soterrani d'on va ser rescatada la víctima.

Els agents no van localitzar cap altre treballador al soterrani, però van poder comprovar les condicions de falta d'higiene del local, així com indicis suficients que provaven el relat d'explotació laboral que havia denunciat la víctima.

A les fruiteries es van localitzar altres treballadors que, si bé feien més de vuit hores, segons el comunicat de la Guàrdia Urbana, no es va poder demostrar l'explotació laboral. Tanmateix, tots dos locals van rebre diferents denúncies administratives.

En l'operació, els agents van arrestar el principal responsable de la cuina clandestina per un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral, i es van identificar cinc persones més, una de les quals estava en situació irregular a Espanya.

Més endavant, fruit de la investigació policial, va ser detinguda una segona persona a finals del mes de gener passat, acusada del mateix delicte.

Anar al contingut