Alliberen mosquits transgènics a Florida en un controvertit assaig contra el dengue
L'assaig té com a objectiu eliminar els mosquits transmissors (Flickr)

Alliberen mosquits transgènics a Florida en un controvertit assaig contra el dengue

Es tracta d'una pràctica que s'ha assajat al Brasil, amb resultats i interpretacions divergents, que ha suscitat l'oposició de molts habitants

Actualitzat
TEMA:
Salut

Els primers mosquits modificats per enginyeria genètica amb l'objectiu d'evitar la transmissió del dengue s'han alliberat a l'estat de Florida.

L'empresa Oxitec, nord-americana però amb seu al Regne Unit, allibera els mosquits als Cayos de Florida, un conjunt d'unes 1.700 illetes baixes, o cais, formades per l'acumulació de sorres i fragments de corall a la costa sud d'aquest estat.

El dengue és una malaltia vírica transmesa per les femelles del mosquit Aedes aegypti i, en menor mesura, per Aedes albopictus. Per això, els mosquits creats per Oxitec, anomenats OX5034A, han estat modificats genèticament perquè les femelles morin abans de superar la fase de larva. Així s'impedeix que es facin adultes i puguin transmetre la malaltia i reproduir-se.

Els mascles, que no piquen, sí que sobreviuen. Sí que transmeten, quan s'aparellen, aquest gen, que d'aquesta manera s'anirà escampant per tota la població i cada vegada hi hauria menys mosquits capaços de transmetre el dengue. També dificultaria l'expansió d'altres malalties transmeses per aquest mosquit, com el Zika.


Assajos demanats des del 2011

Segons dades dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC), entre el 2010 i el 2020 hi ha hagut als Estats Units més de 7.000 casos de dengue, la majoria importats des del Carib o l'Àsia.

Però a Florida se n'han produït més de transmesos localment que d'importats. A més, els mosquits que viuen en aquest estat s'estan tornant resistents als insecticides habituals.

Ja feia anys que Oxitec havia proposat aquest sistema per controlar el dengue. El 2011 va demanar un alliberament experimental als cais. Però l'autorització no va arribar fins a l'agost de l'any passat i no està faltada de polèmica.

Així, mentre que l'organisme que ha donat llum verda a la prova considera que es pot tractar d'un sistema eficient, diversos grups hi veuen el risc que l'experiment es descontroli i fins i tot acabi perjudicant la salut humana.

El 2016 es va fer una consulta no vinculant. La majoria d'habitants del comtat de Monroe, un 57%, van votar a favor de permetre l'assaig. Però el no va guanyar, amb un 65%, entre els 643 veïns de Key Haven, el barri més afectat i on es deixarien anar els mosquits.

Posteriorment es va posar en marxa una petició a Change.org, que va rebre milers d'adhesions.

Una de les objeccions és que l'efecte del gen introduït es pot revertir amb l'antibiòtic tetraciclina. I com que a Florida es fa servir molt en agricultura per prevenir malalties transmeses per bacteris, es tem que en quedi prou quantitat en el medi perquè molts mosquits femella puguin esquivar la mort.

L'assaig es farà als Cayos de Florida (José Astacio / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0)


Proves al Brasil i a les illes Caiman

Oxitec ja ha fet aquests anys diverses proves de camp, però amb una primera versió de mosquits modificats, anomenada OX513A, que matava tota la descendència, i no només les femelles. D'aquests mosquits, l'empresa n'ha alliberat més de mil milions.

Les proves s'han fet bàsicament al Brasil i a les illes Caiman. Els resultats són diferents segons quina font es consulti.

Així, un estudi encapçalat per investigadors d'Oxitec i publicat el juliol del 2015 a PLOS Neglected Tropical Diseases assenyalava que l'alliberament dels mosquits transgènics en un barri de la ciutat brasilera de Juazeiro havia eliminat entre un 80 i un 95% de la població de mosquits.

Afirmava que eren resultats semblants als obtinguts a les Caiman i que, segons suggerien els models matemàtics, aquesta eliminació seria eficaç per prevenir una epidèmia de dengue.

L'agost del 2016, un article signat per investigadors brasilers encapçalats per Paulo Paes de Andrade, de la Universitat Federal de Pernambuco, i publicat en el Butlletí de l'OMS afirmava que l'alliberament d'aquests mosquits modificats "constitueix una manera segura i efectiva de reduir la població silvestre del vector" de la malaltia.

També assenyalava que la tria de les autoritats per autoritzar unes pràctiques s'havien de basar en avaluacions acurades "i no pas en la percepció del risc", perquè l'opinió pública "sovint és enganyada amb teories de la conspiració i amb catastrofisme".

En canvi, en un article publicat el setembre del 2019 a Scientific Reports, un equip d'investigadors nord-americans i brasilers encapçalats pel biòleg Jeffrey R. Powell, de la Universitat Yale, afirmava que no tots els mosquits modificats morien. Deien que entre el 10 i el 60% dels que havien capturat en el medi eren portadors del gen introduït.

Els autors reconeixien que no sabien quin impacte havia tingut l'alliberament dels mosquits en la transmissió del dengue, però els seus resultats ressaltaven la importància de controlar l'expansió d'aquests insectes.

Lògicament, Oxitec es va mostrar en contra de l'estudi, que, segons ells, contenia afirmacions falses i especulatives. I per acabar-ho d'adobar i mantenir viva la polèmica, el maig del 2020 la mateixa revista va publicar un editorial per expressar els seus dubtes sobre la recerca.

S'hi afirmava que poc després de la publicació de l'estudi havien rebut missatges sobre la interpretació d'algunes dades i de les conclusions. Un dels dubtes feia referència al fet que no s'havien pres mostres més enllà d'unes quantes setmanes després de l'alliberament dels mosquits i, per tant, no es podia saber si el gen es mantenia present a la població al llarg del temps.

Aquest 9 de març, la Comissió Tècnica Nacional de Bioseguretat del Brasil, CTNBio, va autoritzar Oxitec a aplicar el seu mètode a tots els camps del país.

El dictamen, aprovat per quatre vots a favor i un en contra, considerava que les mesures proposades garantien la seguretat en el medi ambient, l'agricultura i la salut humana i animal, i que no era "potencialment causant de degradació significativa" en aquests àmbits.

Mentre dura la polèmica, els mosquits transgènics han començat a volar pels Cayos de Florida, en una prova que s'ha d'acabar com a molt tard el 2022. Després vindran les valoracions dels resultats, i és probable que la polèmica es torni a enlairar.

ARXIVAT A:
Salut Medi ambient
Anar al contingut