Agents Rurals i pescadors agafant les truites del centre d'alevinatge d'Escaló per alliberar els animals al riu Noguera Pallaresa, a Llavo…
Agents Rurals i pescadors agafant les truites del centre d'alevinatge d'Escaló per alliberar els animals al riu Noguera Pallaresa, a Llavorsí. Imatge del 21 de juny del 2019. (horitzontal)

Alliberen 1.500 truites criades als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí

Actualitzat

ACN Llavorsí.-Els escolars de Llavorsí han participat en l'alliberament d'uns 1.500 exemplars de truita criats als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí, al Pallars Sobirà. Es tracten de truites rescatades del canal de Sossis, al Pallars Jussà, durant tasques de manteniment de la central que es van fer fa un any. Amb el trasllat d'aquests animals als centres d'alevinatge s'ha aconseguit que la mortalitat disminueixi considerablement, passant d'un 80% a un 15%. Quan van arribar als centres d'alevinatge mesuraven uns 6 centímetres i aquest divendres quan s'han alliberat la majoria superaven els 11 centímetres. Un dels punts forts d'aquests centres és que viuen a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se'ls alimenta amb menjar del tot natural. L'objectiu d'aquests centres d'alevinatge és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona.

Un dels objectius dels centres de Llavorsí i Escaló és reduir la mortalitat dels exemplars que es deixen anar als rius per repoblar-los i augmentar-ne la supervivència. Els alevins s'agafen del medi natural, en aquest primer cas del canal de Sossís, i es porten als canals d'alevinatge on es criaran durant 8 o 10 mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua que trobaran posteriorment al riu i aliments similars als que es trobaran posteriorment al riu com cucs de terra o cucs de mosca.El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona.Paral·lelament, a la cria dels alevins que es rescaten dels rius o canals i es porten als centres d'alevinatge del Pallars Sobirà per fer-los créixer, s'està realitzant un projecte pioner de cria en semillibertat. Els tècnics, en l'època de la posta d'os de les truites, en van agafar del riu i els van treure els ous per posteriorment fecundar-los als centres d'alevinatge. Aquesta complicada i pionera tasca, aquest dijous han comprovat que ha estat tot un èxit i les cries ja mesuren uns 3 centímetres. Aquestes cries s'alimentaran de manera natural durant un any i la primavera del 2020, quan mesurin uns 11-12 centímetres, s'alliberaran al Noguera Pallaresa.Josep Maria Puigarnau, Agent Major de Fauna, ha explicat que la importància d'aquest projecte rau a poder disposar d'un reservori de truita autòctona del Pirineu en cas de tenir una alteració al riu. Disposar d'aquest estoc de truites genètica autòctona dona una seguretat en cas de repoblar. Puigarnau ha explicat que el reservori actual de l'administració és de truita atlàntica, exemplars totalment prohibits per repoblar en zones de Reserva Genètica com són els rius del Pallars Sobirà.Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, a dit que aquests centres tenen un triple objectiu: repoblar els rius del Pirineu amb truita autòctona, fer pedagogia als escolar i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i porti turisme a la comarca.

Anar al contingut