El periodista francès Olivier Dubois; el ministre de l'Interior del Níger, Hamadou Souley, i el cooperant nord-americà Jeffery Woodke, un cop han estat alliberats a l'aeroport de Niamey

Alliberats un periodista i un cooperant després d'anys segrestats pels jihadistes a Mali

El periodista francès Olivier Dubois va ser capturat el 2021 a Mali, i el cooperant nord-americà Jeffery Woodke ha estat més de sis anys segrestat

Actualitzat

El periodista francès Olivier Dubois, col·laborador del diari Libération i Jeune Afrique, i el cooperant nord-americà Jeffery Woodke han arribat aquest dilluns a l'aeroport de Niamey, al Níger, després de dos anys de segrest, en el cas de Dubois, i sis anys, en el cas de Woodke, per part de grups jihadistes al Sahel.  

Olivier Dubois va ser capturat el 8 d'abril del 2021 a Gao, a Mali, prop de la frontera amb el Níger. Havia concertat una entrevista amb un empresari que després es va saber que pertanyia a Al-Qaeda. 

El mateix Dubois va informar del seu segrest en un vídeo de poc més de vint segons, enregistrat en un punt indeterminat del Sahel. Afirmava haver estat segrestat pel Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans, un grup terrorista nascut durant la guerra a Mali, i que opera sota l'aixopluc d'Al-Qaeda.

El vídeo es va difondre el 3 de maig del 2021. Des de llavors, el seu entorn només va rebre dues proves més de vida per part dels segrestadors. Fins avui, Dubois era l'únic ciutadà francès sota captiveri d'un grup paraestatal del qual es tenia constància oficial.

"Vull retre homenatge als governs del Níger i França i a tots els que m'han permès ser avui aquí", ha dit Dubois als periodistes un cop ha baixat de l'avió, al costat de Woodke.

Per la seva banda, el cooperant estatunidenc Jeffery Woodke va ser segrestat l'octubre del 2016, durant missió a la regió d'Abalak, al nord del Níger. Després, els jihadistes el van transferir a Mali, segons han informat fonts del govern nigerí.
 

Els governs de França i el Níger es feliciten

El ministre de l'Interior del Níger, Hamadou Souley, ha declarat que tots dos han estat recuperats "sans i estalvis" abans de ser entregats als respectius governs.

L'ambaixador de França, Sylvain Itté, ha agraït a les autoritats nigerines la seva contribució "en aquest final feliç". No han transcendit, per ara, els detalls de l'operació de rescat, ni tampoc si Dubois i Woodke formaven part del mateix segrest. 

La redacció de Libération ha expressat en una nota la seva alegria i alleujament pel retorn de Dubois:

"Esperem poder celebrar amb ell el seu retorn, i donem el més càlid agraïment a tots els qui han treballat, incansablement, al nostre costat durant aquest llarg període." 

 

En els mateixos termes, el govern de Joe Biden ha agraït al govern del Níger la seva ajuda en el cas de Woodke. "Estic satisfet i alleujat", ha declarat el secretari d'Estat, Antony Blinken.  
 

El Sahel, camp obert per al terrorisme

Mali i el conjunt del Sahel travessen una greu crisi de seguretat per l'activitat de les franquícies locals d'Al-Qaeda i Estat Islàmic. Els segrestos i assassinats de periodistes, locals i estrangers, han estat massa freqüents.

El 2013, dos periodistes de Radio France Internationale van ser assassinats a Kidal, al nord-oest de Mali. A Burkina Faso, els periodistes espanyols David Beriain i Roberto Fraile també van ser assassinats mentre rodaven un documental sobre la caça furtiva l'abril del 2021.

En la dècada passada, França va desplegar 5.000 soldats per assistir les forces de Mali en la contrainsurgència. L'anomenada Operació Barkhane no es va traduir en cap victòria significativa sobre el terrorisme islamista i va provocar un fort sentiment antifrancès a la regió.

Les desavinences estratègiques amb Bamako, accentuades després que una junta militar prengués el poder el 2021, van precipitar la retirada de les tropes franceses. Una seqüència dels fets que s'ha repetit a Burkina Faso. El seu lloc l'han ocupat els mercenaris russos del grup Wagner, mentre que França ha reposicionat al Níger les seves operacions antiterroristes.

 

ARXIVAT A:
Jihadisme
Anar al contingut