Carola Rackete, escortada per la policia italiana (Reuters)

Alliberada la capitana del Sea Watch, després de quatre dies d'arrest domiciliari

La justícia italiana considera que Carola Rackete estava complint amb "un deure"

Actualitzat

La capitana del Sea Watch, Carola Rackete, ha quedat en llibertat. S'ha aixecat així l'arrest domiciliari que se li havia imposat per desembarcar 42 migrants al port de l'illa Lampedusa sense autorització. La jutge, Alessandra Vella, no veu delicte de "resistència" ni de "violència" en les accions de Rackete.

La jutge siciliana considera que l'activista estava complint amb "un deure". En canvi, el vicepresident italià, Matteo Salvini, demanava un càstig sever per la capitana.

Després de conèixer l'alliberament de Rackete, el ministre de l'Interior italià ha criticat que "ignorar les lleis i fer cops" a una embarcació de la policia fronterera no siguin "motius suficients per anar a la presó" per la justícia italiana. Salvini ha apostat per expulsar l'activista perquè és "perillosa per a la seguretat nacional".

"Tornarà a Alemanya, on no seran tan tolerants amb una italiana que atempta contra la vida de policies alemanys. Itàlia ha aixecat el cap, estem orgullosos de defensar el nostre país i de ser diferents d'altres líders europeus que creuen que ens poden tractar com una colònia."

El Ministeri de l'Interior ha detallat que el prefecte d'Agrigent ja ha disposat que Rackete sigui expulsada d'Itàlia acompanyant-la a la frontera. La mesura, però, ha de ser aprovada per les autoritats judicials.

L'ONG alemanya ha celebrat a través de Twitter que la capitana ha estat alliberada.

Carola Rackete té 31 anys i és la capitana del vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch. Com que va esquivar una patrullera de la Guàrdia Marítima, se l'acusava de resistència contra un vaixell de guerra, delicte que es castiga amb penes de 3 a 10 anys.

 

 

El 12 de juny l'ONG alemanya va rescatar 53 migrants al Mediterrani central. Uns dies després, uns quants van ser desembarcats per raons mèdiques, i la resta va continuar navegant, a la recerca d'un port on amarar.

El 26 de juny, la capitana va decidir desembarcar a Lampedusa, violant la prohibició de Salvini. Però va ser interceptada per la policia fronterera.

Tres dies després, Rackete va amarar sense permís al port de l'illa, xocant lleugerament amb l'embarcació policial durant la maniobra. L'activista va ser arrestada i, en l'interrogatori, va assegurar que havia atracat per necessitat, ja que la situació a bord era insostenible.

El 9 de juliol l'activista s'ha de sotmetre a un interrogatori per la investigació, que encara es manté oberta pel delicte d'afavorir la immigració irregular.

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansMigracions
Anar al contingut