Imatge d'una àvia (Pixabay)
La proposta pretén alliberar la Seguretat Social d'aquest pes (Pixabay)

Alleugerir la despesa de la Seguretat Social per pagar pensions: la proposta de l'AIReF

L'Estat assumiria l'actual dèficit, que arriba als 16.000 milions anuals

RedaccióActualitzat

L'AIReF calcula que la Seguretat Social té un forat estructural entre l'1,3% i l'1,5% del PIB (al voltant de 16.000 milions d'euros anuals), que difícilment se solucionarà a curt termini, malgrat la millora de l'economia i l'increment de cotitzants. I el que proposa, de moment, és guanyar temps.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal creu que, a curt termini, aquest dèficit l'ha d'assumir l'Estat, a través dels pressupostos generals. Amb tot plegat, aquest desequilibri no desapareixeria, però deixaria d'estar lligat directament a la Seguretat Social, i es "visualitzaria" com un problema general de les administracions públiques, segons l'AIReF. Es tracta de treure del focus la "sostenibilitat" del sistema.

Deslliurar la Seguretat Social d'un pes extra

Les pensions es financen a través del sistema de cotitzacions de la Seguretat Social, que també s'ha de fer càrrec d'altres obligacions i despeses. L'AIReF creu que aquestes despeses haurien de passar, directament, a l'estat, deslliurant la caixa única de la Seguretat Social d'un pes extra que no pot assumir. Això vol dir, segons l'AIREF, que part del cost de les prestacions d'atur el pagui, directament, l'Estat, a través dels seus pressupostos.

També proposa transferir a l'estat despeses no contributives que també surten de la caixa de la Seguretat Social, com ara els incentius a la contractació -amb reducció de cotitzacions- prestacions de maternitat i paternitat, i algunes subvencions a règims especials. Igualment, el cost del funcionament de la Seguretat Social -salaris empleats, etc.- l'assumiria l'Estat.

En concret, part de la cotització de l'atur (10.400 milions) passaria a anar a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat, així com les despeses de funcionament de la Seguretat Social (4.000 milions); en total, es transferiria a l'Estat un dèficit de 17.400 milions d'euros, que deixaria de pesar com una llosa en la caixa de la Seguretat Social, que es podria dedicar pràcticament de manera íntegra a pagar les pensions.

A llarg termini, més complicat

L'envelliment de la població complica les coses a llarg termini, sobretot a partir de la pròxima dècada. Avui, el cost de les pensions arriba al 10,6% del PIB. L'AIReF calcula que l'any 2033 representarà l'11,8%, i l'any 2048 arribarà al 13,4%. En aquest sentit, les seves propostes se centren a mantenir les reformes del 2011 i modificar els requisits per accedir a una pensió (ordinària i anticipada) per elevar l'edat efectiva de jubilació. I també proposa l'increment del còmput d'anys que es tenen en compte per calcular la pensió.

Especial interactiu: Has pensat si tindràs pensió?

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut