janquim

Allau de webs que proposen controlar la salut personal

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) també transformen la relació de les persones amb la gestió de la salut personal, com s'ha explicat més d'un cop. El 3cat24 proposa ara un recorregut apressat però indicatiu per una col·lecció d'aquestes eines que volen oferir més control sobre els aspectes saludables de la vida i també, quan no queda més remei, sobre les malalties que que un dia o altre s'han de patir.

Actualitzat
La gestió de la salut amb eines TIC va ser un dels eixos que es van tractar al congrés sobre salut electrònica ("ehealth") que es va fer a Barcelona el març passat. A poc a poc, com es va constatar setmanes abans al Congrés Mundial de Mòbils, creix el nombre d'aplicacions que permeten als usuaris controlar aspectes diversos de la seva salut amb el mòbil. Audiometries, comprovacions de la vista i imitacions d'un estetoscopi es troben a les botigues d'APP disponibles.

Però la potència es multiplica quan els pacients es poden posar d'acord entre ells. Patientslikeme ("pacientscomjo") permet que els malalts trobin consol, ajuda i suport per part d'altres persones que es troben en circumstàncies semblants. Per ara només hi és en anglès, però diferents associacions i entitats busquen la manera d'emprar eines similars i ja fa un temps que els webs europeus de salut miren de donar el control als pacients.

Puntuar els metges

Però també es pot tenir un cert control sobre els professionals. A RateMDS, els pacients estableixen rànquings dels metges, puntuant-los, de la mateixa manera que en altres xarxes s'emeten comentaris i puntuacions sobre hotels o altres establiments. A Drugz, es classifiquen i puntuen els medicaments de la mateixa manera. Els ciutadans comencen a tenir un espai des d'on opinar sobre els medicaments que els metges els prescriuen i sobre les mateixes decisions dels facultatius. 

Hellohealth és una plataforma de doble entrada, que atén les demandes dels pacients però que també té un indret específic per als metges. Cardionet posa l'accent en les malalties cardiovasculars i els seus riscos. 

Les cases comercials poden fer encara més i oferir productes que poden tenir una incidència en la salut a través d'aparells i activitats que tenen el seu accés principal a internet.

Phillips proposa amb el programa Direct Life una manera de cremar calories i de fer un seguiment de les activitats que asseguren que mantenen les persones motivades per no abandonar el projecte.

Objectes connectats

Fitbit també indica dades de consum de calories a més de les hores de son, per saber si es du una vida equilibrada. No es tracta d'un programa sinó d'un aparell que s'ha de portar a sobre i que envia les dades que acumula de manera que sempre se'n pugui disposar a més d'observar gràfiques i comparatives.

Withings és només un aparell. Una balança. Amb la peculiaritat que està connectada a internet. El resultat és que les dades no s'han de memoritzar, sempre s'hi pot accedir, des d'un ordinador o des d'un mòbil, de manera que sempre es pot tenir un control del pes i la seva evolució.

Dormir i controlar

Zeo es proposa ajudar a controlar els ritmes del son. L'aparell ha d'estar a prop, com el despertador, i quan es controlen les dades des d'un ordinador es pot saber quins problemes de son es pateixen i es reben suggeriments per resoldre'ls.

Per tant, la salut genera noves modalitats de negoci que busquen en les TIC un camí per a la innovació, amb la intenció gairebé sempre d'acostar la gestió de la salut a les persones, proporcionant-los eines que facilitin aquest control.


Anar al contingut