Allau de crítiques a Trump per "polititzar" la celebració del 4 de Juliol

Uns 300 militars i tancs aparcats al centre de la ciutat protagonitzen la diada nacional

Actualitzat

La celebració de la festa nacional dels Estats Units ha estat envoltada de polèmica. El president Donald Trump ha decidit treure l'exèrcit al carrer i situar-se ell mateix al centre de les celebracions amb un acte inèdit al centre de Washington. L'oposició ha acusat el president nord-americà de polititzar una diada que fins ara no era partidista.

Feia tres dècades que no es veien tancs circulant pel centre de Washington. L'últim cop va ser per celebrar la victòria a la guerra del Golf el 1991, i mai s'havien exhibit un 4 de juliol.

Donald Trump ha penjat al seu compte de Twitter un vídeo amb els moments més destacats de la celebració al National Mall de Washington:

 


Envoltat de tancs i amb un discurs amb llargs silencis per sentir el vol dels avions militars, el president nord-americà ha presumit del potencial militar dels Estats Units en un encès discurs davant el monument a l'expresident Abraham Lincoln:

"Durant més de 65 anys, cap força aèria enemiga ha aconseguit matar ni un sol soldat nord-americà. Perquè el cel pertany als Estats Units."

"Els americans estimem la nostra llibertat i ningú ens la prendrà mai."


Fins aquest any, el 4 de juliol era una festa amb desfilades de múltiples col·lectius, sobredosi de banderes, orgull patriòtic, menjars populars i fi de festa amb focs artificials. Se celebra la independència dels britànics, i els polítics, per un dia, es quedaven a casa. També el president, fins que va arribar Trump.

Fa dos anys, el president francès, Emmanuel Macron, va convidar Trump a la desfilada militar del 14 de Juliol a París. El magnat nacionalista va quedar tan fascinat que ha decidit imitar-ho i treure l'exèrcit al carrer.

La desfilada per la diada nacional dels EUA (EFE)

 

300 militars i tancs aparcats al centre de la ciutat

Uns 300 militars i tancs aparcats al centre de la ciutat protagonitzen la celebració d'enguany. L'exèrcit els ha hagut de portar per commemorar la diada nacional, que ja és la més controvertida que es recorda.

Trump farà un discurs al país aquesta nit, des del principal passeig de la capital, el National Mall. L'avió presidencial volarà, al costat de caces de guerra, per sobre de Washington.

Trump ha batejat tot plegat com un "homenatge" a Amèrica. A una part del país, a qui el president sap llegir molt bé i activar la pulsió nacionalista, li sembla bé els canvis de la diada nacional:

"Estem emocionats que sigui el nostre president i que recuperi el patriotisme pel país."

 

"És molt apropiat que el president parli el 4 de Juliol perquè és el líder del país."

 

Gent preparada per veure la desfilada per la diada nacional dels EUA (EFE)

 

Crítiques perquè Trump ha polititzat la diada

Però per a l'altra meitat del país, Trump més aviat polititza la diada, l'exèrcit i s'homenatja a ell mateix.

"No és dia per a partidismes, sinó per estimar el país i el que representa."

 

"És el dia de la independència i només espero que segueixi així i no es polititzi."

 

L'organització pacifista Codepink ha portat al National Mall un gran globus amb la forma d'un nadó taronja amb bolquers que ridiculitza Trump. Se'l coneix com el gegant Baby Trump i ja va sobrevolar el Parlament britànic l'any passat, quan el president nord-americà va visitar el Regne Unit.

Activistes han portat el Baby Trump on el president farà el discurs (Reuters)

 

Aquesta vegada, el globus no podrà enlairar-se per una normativa del centre de Washington. Codepink també ha dut un robot de gairebé cinc metres d'altura que també caricaturitza Trump.

La cofundadora de Codepink, Medea Benjamin, considera que Trump ha "segrestat" la seva diada nacional:

"En lloc de ser una festa per a la gent de la gent, és ara una celebració per a Donald Trump. Ha portat els seus tancs i els militars com a teló de fons del que creiem que és un acte de campanya. Som aquí per dir que és un gran nadó, que tot va sobre ell, que és erràtic, és propens a les rebequeries i no entén les conseqüències del seu comportament."

Una estàtua ridiculitza Trump al National Mall, on el president farà el discurs (Reuters)

 

Les crítiques cap a la celebració han augmentat des que el diari The Washington Post va revelar que el Servei Nacional de Parcs dels EUA ha hagut de desviar 2,5 milions de dòlars per cobrir els costos de la celebració patriòtica, per millorar les àrees de recreació del país.

Però Trump ha comentat a Twitter que la factura serà "molt petita comparada amb el valor" que té aquest "homenatge" al país i al seu exèrcit.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut