Pablo Iglesias i Pablo Echenique la setmana passada al Congrés dels Diputats (EFE/Ballesteros)

Podem rectifica: votarà a favor d'investigar la relació de González amb els GAL

Després d'una allau de crítiques, Pablo Echenique ha explicat en un fil a Twitter els motius pels quals la seva formació ara sí votarà a favor d'una comissió d'investigació

RedaccióActualitzat

Unides Podem, soci del PSOE en el govern espanyol, ha rectificat. Inicialment s'havia mostrat en contra de crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre els GAL, el grup paramilitar creat els anys vuitanta per lluitar contra l'organització terrorista ETA des de fora de la llei.

Però aquest divendres, el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha fet un fil a Twitter en què s'ha desdit de les seves pròpies declaracions i ha assegurat que el seu grup votarà a favor de la comissió d'investigació.

 

La petició l'han fet ERC, JxCat, la CUP, el BNG, Bildu i el PNB arran de la desclassificació de documents de la CIA, l'agència d'intel·ligència dels Estats Units, que dona per fet que els GAL van ser creats per Felipe González, aleshores president del govern espanyol i secretari general del PSOE.

Els partits sobiranistes consideren que aquesta desclassificació és una nova oportunitat per passar comptes amb el que consideren que és un dels episodis més negres de l'estat espanyol.

La decisió inicial de Podem de no donar-hi suport havia estat molt contestada a la xarxa, que s'ha omplert de missatges que la qualifiquen d'impròpia d'una formació d'esquerres.

 

 

 

 

 

En declaracións a TVE, Pablo Echenique havia argumentat que la CIA no diu res que no se sabés i que investigar els GAL suposaria una distracció sobre el que ara toca, que és la recuperació econòmica i social necessària després de la pandèmia.

"L'informe [de la CIA] no aporta res de nou i no deixarem que res ens distregui, i molt menys coses que són perfectament conegudes. Tothom sap què va passar, està publicat, hi ha condemnes judicials i la nostra opinió al respecte penso que és bastant pública."


Les paraules d'Echenique xocaven amb les pronunciades fa quatre anys pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que va assegurar que Felipe González, president del govern espanyol quan es van crear els GAL, estava "tacat amb calç viva".

"Ho van dir alguns dels membres de la vella guàrdia del seu partit, ho va el senyor Felipe González; sí, el que té el passat tacat de calç viva."


Per aquest motiu, altres missatges havien retret a Unides Podem que es contradigui per no perjudicar el PSOE, el seu soci en el govern espanyol.

 

 

 

 

Jaume Asens, portaveu d'En Comú Podem al Congrés, ha defensat que la ciutadania té dret a saber tota la veritat sobre uns fets tan greus com el terrorisme d'estat, i ha assegurat que la seva formació serà al costat de la transparència en les iniciatives que tractin d'aclarir la veritat a la cambra baixa.

Aquesta contradicció interna també havia quedat en evidència en els missatges publicats a les xarxes.

 

 

Usuaris de Twitter també havien apuntat que votar no a la comissió podia perjudicar Podem al País Basc, on s'han de fer eleccions el 12 de juliol, d'aquí tres setmanes.

 

 

 

 

El mateix Echenique ha reconegut a les xarxes el fet que aquest debat es faci quan falten poques setmanes per a les eleccions basques.

 

 

Els Grups Antiterroristes d'Alliberament van assassinar gairebé trenta persones entre el 1983 i el 1987, quan governava el PSOE i el president del govern espanyol era Felipe González. La justícia va demostrar que els GAL es finançaven des del Ministeri de l'Interior.

La justícia, però, no va poder aclarir mai qui era la "X" que el jutge Baltasar Garzón va situar al capdamunt de l'organigrama dels GAL, que els documents ara desclassificats per la CIA donen per fet que era González.

En l'escrit presentat al Congrés dels Diputats per crear una comissió d'investigació denuncien que només hi va haver una desena de processats, que van estar poc temps a la presó i que mai es va descobrir la famosa "X" que el jutge Baltasar Garzón va assenyalar que estava al capdamunt d'aquesta organització paramilitar.

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOETerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut