Sacramento

Allau de casaments gais a Califòrnia davant l'avanç del "no" a les unions homosexuals

Els gais cada cop ho tenen més difícil per casar-se a Califòrnia. I no per cap mesura política sinó perquè simplement no hi ha dates. La imminència de les eleccions presidencials ha disparat les peticions de casament. El dia que els americans escullen president, els californians també votaran la coneguda "Proposició 8" que demana modificar la Constitució de l'Estat per definir el matrimoni com la unió entre un home i una dona. La proposta ha generat controvèrsia però els últims sondejos apunten a un avantatge del "sí" a la proposició. Per això, molts homosexuals han demanat data per casar-se abans del 4 de novembre

Actualitzat
Califòrnia podria deixar de ser un Estat daurat pels casaments homosexuals. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de legalitzar les unions gais pot estar esgotant les últimes hores.

El 4 de novembre, coincidint amb el dia de les eleccions presidencials, a molts estats americans es voten propostes per modificar el funcionament de les institucions. A Califòrnia una d'aquestes iniciatives és la coneguda com a "Proposició 8". El seu objectiu és senzill: modificar la Constitució de l'Estat per definir el matrimoni només com la unió entre un home i una dona.

Si el primer dimarts de novembre els californians voten "sí" a la proposta, la permissivitat amb els casaments gais només hauria durat set mesos. Per això, molts homosexuals de l'Estat han avançat les seves noces. A San Francisco, l'Ajuntament ha doblat el nombre de cerimònies que poden celebrar-se diàriament i ha augmentat el seu personal per atendre la demanda. Ara mateix, les autoritats oficien tres noces -de parelles homosexuals o no- cada mitja hora i queden molt pocs forats abans del 4 de novembre.

Temor real

La por d'aquest matrimonis homosexuals sembla estar justificada, si més no pel que fa a les xifres. Malgrat la tradicional tolerància d'aquest Estat i els resultats dels primers sondejos, l'última enquesta de la cadena CBS dóna als partidaris de la "Proposició 8" un avantatge de cinc punts davant dels seus opositors.

A més, els defensors de la "Proposició 8" han assolit recaptar uns 25 milions de dòlars fins a la data, segons estimacions de la premsa nord-americana. En canvi, els detractors no arriben als 16 milions tot i haver aconseguit donacions de famosos com Brad Pitt o Steven Spielberg i, fins i tot, de companyies com Google. En les setmanes que queden fins als comicis, aquest grup projecta llançar nous anuncis en televisió i es concentrarà també a obtenir més finançament.

Si finalment guanyen els partidaris de la proposició, això suposaria derogar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Califòrnia del passat mes de maig que va legalitzar les unions homosexuals. Des de llavors unes 11.000 parelles del mateix sexe han complert el seu somni.
Anar al contingut