Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Allarguem el tint i el tall de puntes: les perruqueries retallen un 30% les plantilles

Es desinfla el boom que van viure les perruqueries, barberies i centres d'estètica després de relaxar-se les restriccions durant la pandèmia

Cristina HerranzActualitzat

La caiguda de la demanda, les factures disparades de llum i gas i l'increment de les quotes dels lloguers i dels sous dels treballadors han forçat moltes perruqueries i barberies a reduir personal o no renovar contractes. I és que el boom que van tenir aquests negocis durant la pandèmia s'ha desinflat.

Segons un estudi del sector, han acomiadat un 30% dels treballadors que tenien abans de la pandèmia. La mitjana d'empleats per negoci era de 2,3 treballadors, i ara és d'1,4. Moltes perruqueries i barberies s'han quedat només amb el propietari treballant i sense personal, per estalviar-se costos.

Un 10% de perruqueries a Catalunya abaixen la persiana

A Catalunya hi ha actualment 9.000 negocis de perruqueria i estètica. Abans de la pandèmia n'hi havia 10.000. Al conjunt d'Espanya, el volum d'establiments també s'ha reduït: ha passat dels 50.000 del 2019 als 35.000 actuals.

La caiguda de demanda també ha provocat una davallada en la facturació. S'ha passat de facturar 4.000 milions d'euros abans de la pandèmia, als 2.900 milions actualment.

Una manera de reduir despeses: espaiar la visita al barber

El Juanjo, propietari de la barberia Ruzafa Barber, assegura que des de la pandèmia té menys clients i que la facturació els ha caigut prop d'un 25%. Ara són 4 treballadors, i no 5, com fa uns mesos. "Hem hagut de reduir personal. Un dels nostres treballadors va marxar i no l'hem substituït. Hem vist que podíem assumir la feina entre tots", explica.

Els professionals, a més a més, consideren desmesurat haver apujat l'IVA al sector al 21%, i això --diuen-- ha fet disparar l'intrusisme i els serveis de perruqueria i estètica a domicili.

"Les perruqueres no han deixat de treballar. Pitjor. Treballen oferint serveis per les cases, de manera clandestina, i no paguen impostos", assegura Mari Carme Molas, presidenta de la Federació Catalana de Perruquers i Esteticistes. "O tots declarem la feina que fem o tenim un problema", afegeix.

Els salons de bellesa i estètica també acomiaden personal

El problema també afecta els centres d'estètica. Durant la pandèmia, el sector va viure un boom i molts centres van reforçar personal. Ara estan aprimant plantilles per reduir costos. Els que aguanten són negocis professionalitzats.

Una dona se sotmet a un tractament facial (iStock)

Sílvia Giralt és presidenta del Gremi d'Estètica de Catalunya i té negoci propi a Igualada. Assegura que els centres d'estètica han reduït plantilles després de la pandèmia i que molts negocis han tancat, sobretot els que oferien serveis més bàsics. "Han sobreviscut els establiments més especialitzats i professionalitzats i els que millor s'han adaptat als canvis d'innovació i formació", afirma.

Per donar visibilitat a les dificultats del sector, recentment s'ha proposat crear la Confederació Nacional de Perruquers i Esteticistes, per agrupar tots els professionals d'Espanya.

La signatura dels estatuts de la confederació s'ha fet a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut