Grans de cafè escampats per sobre i al voltant d'unes preses de xocolata
Cafè i cacau pot ser una bona combinació per reduir el risc de deteriorament cognitiu (Pixabay)

Aliments com cacau, cafè i vi negre redueixen el risc de deteriorament cognitiu

Un estudi liderat per la Universitat de Barcelona mostra els beneficis de menjar productes d'origen vegetal rics en uns compostos anomenats polifenols

Xavier DuranActualitzat

Una dieta rica en diversos aliments d'origen vegetal, entre els quals hi ha el cacau, el cafè, el vi negre i les pomes, redueix el risc de deteriorament cognitiu en persones grans. En canvi, el total d'alcohol consumit i els edulcorants artificials n'augmenten el risc.

Aquesta és la conclusió d'un estudi del Grup de Recerca de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional dels Aliments de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment (CIBERFES).

El treball, dirigit per Cristina Andrés-Lacueva, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació i cap del grup de recerca, s'ha publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research.

Es tracta d'una recerca d'abast europeu, emmarcada en la Iniciativa de Programació Conjunta "Una dieta sana per a una vida sana", i també hi han participat investigadors de la Facultat de Biologia de la UB i de centres de França, el Regne Unit, els Països Baixos i Àustria.

L'estudi s'ha dut a terme durant dotze anys amb la participació de 842 persones de més de 65 anys de les regions franceses de Bordeus, al sud-oest, i Dijon, al nord.

L'objectiu de l'estudi era esbrinar la relació entre el metabolisme dels components de la dieta, la microbiota intestinal, el metabolisme endogen i el deteriorament cognitiu.


Variabilitat en persones

El deteriorament cognitiu es va avaluar amb cinc proves neuropsicològiques. Per analitzar la dieta es va mesurar l'anomenat metaboloma o conjunt de metabòlits relacionats amb els aliments, que es produeixen a partir de l'activitat de la microbiota intestinal. També es van mesurar amb anàlisis de sang.

Els resultats mostren una associació protectora entre els metabòlits derivats del cacau, el cafè, els bolets i el vi negre, el metabolisme microbià dels aliments rics en polifenols --com poma, cacau, te verd, nabius, taronges o magranes-- i el deteriorament cognitiu en persones grans.

A l'article, els autors destaquen algunes paradoxes aparents. Així, ressalten que, si bé el consum de vi negre està associat a menys risc, el consum total d'alcohol es relaciona justament amb el contrari: un augment del risc de deteriorament cognitiu.

En el cas del cafè, també destaquen que, si bé el seu paper protector sembla clar, hi ha dades contradictòries respecte a la cafeïna en si. Proposen que la diferència podria ser causada perquè hi ha molta variabilitat entre persones en el metabolisme i la sensibilitat a la cafeïna, però demanen més recerca per comprendre aquesta aparent paradoxa.

Tot i la variació entre persones, es poden desprendre algunes conclusions, com explica la doctora Andrés-Lacueva.

"Per exemple, la 2-furoilglicina i la 3-metilantina, que són biomarcadors del consum de cafè i cacau, presenten un perfil protector, mentre que la sacarina, derivada del consum d'edulcorants artificials, s'associa a un rol perjudicial."

Aquestes dades ajudaran a elaborar estratègies per prevenir o tractar el deteriorament cognitiu, però la doctora Andés-Lacueva ja destaca un consell derivat de l'estudi.

"Un consum més elevat de fruita, verdura i aliments d'origen vegetal proporciona polifenols i altres compostos bioactius que podrien ajudar a reduir el risc de deteriorament cognitiu a causa de l'edat avançada."

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióRecerca científicaSalut Mental
Anar al contingut