Ali Agca, en una imatge recent. (Foto: Reuters)
Ali Agca, en una imatge recent. (Foto: Reuters)
Ankara

Ali Agca, l'autor de l'atemptat contra Joan Pau II, n'acusa l'aleshores número 2 del Vaticà

L'autor de l'atemptat contra el papa Joan Pau II, Ali Agca, ha acusat el Vaticà de ser al darrere de l'intent d'assassinat del pontífex. En declaracions a la televisió pública turca, Agca ha assegurat que el cardenal Agostino Casaroli, aleshores número 2 del Vaticà, li va ordenar matar el sant pare.

Actualitzat
Al maig del 1981, Joan Pau II va quedar ferit de gravetat en rebre tres trets quan viatjava en un vehicle descobert a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Ali Agca, de 52 anys, en va passar 19 en una presó italiana. Després de ser indultat, l'estiu del 2000, va ser condemnat a cadena perpètua a Turquia per altres delictes i al gener passat va sortir en llibertat.

Ara, en una entrevista a la televisió turca, Agca ha assegurat: "Definitivament, el govern del Vaticà va ser darrere de l'intent d'assassinat. El cardenal Agustino Casaroli, el segon home del Vaticà, ho va decidir." L'autor de l'intent de magnicidi ha afegit que en va rebre l'ordre d'un agent del Vaticà que ha identificat com "el pare Michele".

"Vaig fer pràctiques per a l'atac amb el pare Michele i un altre agent del Vaticà. M'hi vaig reunir diverses vegades i, fins tot, vam anar a la plaça de Sant Pere per planejar l'atemptat", ha assegurat Agca.

Una altra de les dades que ha revelat és que, quan el va anar a veure a la presó dos anys després de l'atemptat, Joan Pau II no li va preguntar sobre l'autoria. Segons ell, el papa ja sabia que el Vaticà era al darrere de l'intent.

Anar al contingut