Llei de la ciència: primer pas per impulsar la recerca i retenir el talent a Catalunya
Imatge d'arxiu d'un laboratori (IrsiCaixa)

Alguns col·lutoris podrien ser eficaços contra totes les variants de la Covid

Un component d'alguns col·lutoris redueix més de mil vegades la capacitat d'infecció de la variant alfa del SARS-CoV-2, segons un estudi d'IrsiCaixa

Xavier DuranActualitzat

Un compost present en alguns col·lutoris, el clorur de cetilpiridini (CPC), redueix més de mil vegades la capacitat d'infecció de la variant alfa del coronavirus SARS-CoV-2. Els investigadors creuen que el CPC pot ser efectiu contra qualsevol altra variant.

L'estudi l'han fet investigadors del grup PISTA (Patògens, Immunitat, Senyalització i Teràpies Aplicades) d'IrsiCaixa, en col·laboració amb el DENTAID Research Center del Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès. S'ha publicat en el Journal of Dental Research.

Aquests resultats confirmen i amplien estudis anteriors. En aquests cas, amb l'objectiu de simular al màxim la realitat, el grup PISTA ha demostrat que el CPC segueix sent eficaç en presència de saliva esterilitzada. Per tant, no perd eficàcia en un ambient similar al de la cavitat bucal.

La recerca també confirma que l'acció antiviral del CPC es produeix gràcies a la seva capacitat per trencar la membrana del virus. Les vacunes dirigeixen la seva acció contra la proteïna S de l'espícula del virus, la que utilitza el SARS-CoV-2 per entrar a les cèl·lules.

Però és en aquesta proteïna on es produeixen els canvis que porten a diferents rients del virus i això pot reduir l'eficàcia de les vacunes --tot i que s'ha demostrat que les actuals també redueixen el risc d'infecció amb les variants conegudes.

Per això, és important que el CPC ataqui la membrana en general i no una proteïna en concret, com explica el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet:

"Que el CPC no vagi dirigit a proteïnes específiques de la membrana del SARS-CoV-2 és positiu, ja que així aconseguim que sigui efectiu davant de qualsevol variant del virus."

També en ressalta la importància Nuria Izquierdo-Useros, coordinadora de l'estudi i investigadora principal del grup PISTA a IrsiCaixa, per a qui poder demostrar que l'eficàcia del CPC es manté davant les diferents variants del SARS-CoV-2 és crucial:

"Actualment, variants com la delta preocupen degut a la seva elevada transmissibilitat i, per tant, capacitat d'originar noves onades i col·lapsar el sistema sanitari més ràpidament que la variant original del virus."


Assaig en humans

Més enllà de les anàlisis amb cèl·lules al laboratori, també està en marxa un assaig en humans, coordinat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS).

Actualment s'estan analitzant els resultats de l'assaig, que podrien demostrar que l'ús de col·lutori i les gàrgares d'un a dos minuts són suficients per disminuir de manera eficaç la infectivitat del SARS-CoV-2 en saliva.

Alguns dels autors de l'estudi, membres del grup PISTA (IrsiCaixa)

Per a Joan Gispert, director d'R+D+i de DENTAID, aquests resultats confirmen l'important paper que té la higiene de la cavitat bucal en una bona salut general:

"De la mateixa manera que s'ha determinat una estreta relació de la boca amb les malalties cardiovasculars i la diabetis, podem confirmar que hi ha una clara relació entre la cavitat bucal i la Covid-19".

El 324.cat ja va informar al desembre de l'estudi anterior del grup PISTA i de recerques fetes per altres grups sobre col·lutoris i Covid.

En aquella ocasió, la doctora Nuria Izquierdo-Useros explicava al 324.cat que aquest mètode senzill no és un tractament, sinó una forma de reduir el risc de transmissió del virus:

"Els col·lutoris estan pensats perquè les gotes de saliva que, quan parlen o en altres moments, poden expulsar les persones infectades tinguin menys capacitat infecciosa i, per tant, hi hagi menys probabilitats que el virus s'escampi."

I afegia que de cap manera poden suplir les mesures que s'utilitzen ara i que caldrà seguir fent servir, com la mascareta, la distància física, la higiene de mans i la ventilació.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut