Barcelona

Algunes benzineres ofereixen gasolina a menys d'un euro el litre per primer cop en un any i mig

Feia un any i mig que el litre de benzina no baixava de l'euro. El descens del preu del petroli, accelerat els últims mesos, s'ha començat a notar, més lentament, en els preus dels carburants. Ara comença a ser possible trobar gasolina per sota de l'euro en algunes estacions de servei, però tot apunta que la tendència a la reducció de preus encara seguirà durant uns mesos, i pot ajudar a frenar la inflació. Els països productors intenten recuperar els preus amb una retallada de producció, però, per ara, la crisi pot més.

Actualitzat
Omplir el dipòsit per menys d'un euro el litre. En el cas de la gasolina, no era possible des del març de l'any passat, i, en el del gasoil, des del setembre també del 2007. De moment, són poques les gasolineres amb aquests preus, i la mitjana encara supera l'euro i entre quatre i set cèntims, segons els números que recull la web del Ministeri d'Indústria.

Però encara queda recorregut a la baixa per uns quants mesos. La crisi financera ha tallat en sec l'especulació al voltant del petroli, i els principals països consumidors n'han reduït lleugerament la demanda a causa de la conjuntura econòmica.

L'OPEP ha intentat, sense èxit, frenar la caiguda de preus a través d'una petita retallada de la producció. Ara, el barril de Brent es cotitza a 62 dòlars, quan al juliol es pagava a més de 140 dòlars. Països com Veneçuela pressionen per reduir encara més l'oferta i elevar els preus. Però pot més la caiguda de la demanda de petroli; en un any, ha baixat més d'un vuit per cent a escala mundial.
Anar al contingut