Castell de Cabrera, al Parc Natural Marítim-Terrestre de l'arxipèlag de Cabrera (Pixabay)

Algèria s'adjudica aigües de l'illa de Cabrera i obre un conflicte amb Espanya

La ministra d'Afers Exteriors remarca que la decisió s'ha de consensuar entre els dos països per ser vàlida

Margalida Solivellas / Juli RodésActualitzat

Conflicte entre Espanya i Algèria. El motiu és l'ampliació unilateral que el país magrebí ha fet del límit de les seves aigües al Mediterrani. En concret, de les aigües conegudes com Zona Econòmica Exclusiva (ZEE). 

El límit de la nova ZEE algeriana amença parcialment el parc nacional marítim terrestre de l'arxipèlag de Cabrera, a les Balears, perquè en trepitja una petita franja marina.

 

La nova ZEE algeriana trepitja una franja de les aigües del Parc Nacional de Cabrera (CCMA)


Aquest fet preocupa el govern de les Illes Balears per l'impacte sobre la diversitat marina que pot tenir.

Però també per la sospita que la pretensió del govern d'Algèria darrere l'ampliació de la ZEE és fer prospeccions de gas i petroli a la zona.

Així ho ha expressat, en el Parlament balear, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir.

"Entenem que ens pot afectar en dues vessants. La primera, poder alterar les aigües d'ampliació del Parc Nacional de Cabrera. I, en segona instància, per al que poden suposar els futur projectes de prospeccions petroleres."

"No tenim cap evidència que hi hagi cap projecte actualment pendent dins d'aquestes zones, però les sospites hi són."


Tot i que el conflicte amb Algèria ha esclatat ara, la decisió d'aquest país d'ampliar la seva ZEE no és nova: va ser adoptada l'abril del 2018, mitjançant un decret, per l'anterior president, Abdelaziz Bouteflika.

Es dona la circumstància que Buteflika va signar el decret d'ampliació sobre la ZEE després que l'empresa espanyola Gas Natural i l'empresa estatal algeriana Sonatrach van anunciar l'ampliació fins al 2030 de l'acord d'explotació i subministrament de gas que tenien subscrit i que caducava el 2021.

 

Miquel Mir, conseller balear de Medi Ambient, al Parlament (TV3)


Mir també ha assegurat que el govern balear es manté "vigilant" i ha informat que ha adreçat una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, demanant "quins passos s'han fet" per part del govern espanyol.

La presidenta balear, Francina Armengol, també s'ha referit a aquesta qüestió.

Des d'Eivissa ha reiterat que el govern que presideix ja ha fet les "gestions oportunes" davant del govern espanyol.

Aquest, per la seva banda, ha volgut fer una crida a la calma i ha remarcat que per fer realitat aquesta nova ZEE algeriana els governs dels dos països s'han de posar d'acord.

 

Arancha González Laya, ministra d'Afers Exteriors del govern espanyol (EFE/Luca Piergiovanni)


Qui s'ha referit al conflicte ha estat la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya.

"No estem d'acord amb aquesta delimitació que pretén Algèria i l'hi hem fet saber. A partir d'aquí, un cop arribats a aquest punt, el que diu la convenció de les Nacions Unides sobre dret del mar és que les dues parts han de negociar. I això no ha començat."


González Laya ha afegit:

"Hi ha una pretensió que respon a una altra pretensió i, a partir d'aquí, el que correspon és una negociació".


El mateix decret signat per Bouteflika dona, de fet, la raó a la ministra espanyola, quan recorda la normativa internacional vigent:

"Els límits externs de la zona econòmica exclusiva poden, si és necessari, modificar-se en el marc d'acords bilaterals amb els estats les costes dels quals són adjacents o frontals a les costes algerianes."


González Laya també ha volgut fer una crida a la calma i ha demanat que es vagi "amb compte" quan s'utilitzen expressions com "[Algèria] s'ha apropiat" o d'altres de semblants, perquè "això no ha passat".


ZEE i aigües territorials

Les aigües conegudes com a Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) tenen una extensió més àmplia que les aigües territorials, que s'estenen fins a 12 milles nàutiques (21,6 quilòmetres) des de la costa.

El límit de la ZEE es pot estendre fins a 200 milles nàutiques (uns 370 quilòmetres) mar endins.


Una voluntat antiga

La voluntat d'Algèria d'ampliar la seva ZEE materialitzada amb el decret del 2018 no és nova: ja ho havia intentat 24 anys abans, el 1994, però es va acabar fent enrere arran de les protestes del govern espanyol.

L'argument per a l'ampliació, en aquella ocasió, va ser "potenciar la indústria de la pesca".

En els últims anys, però, Algèria està immersa en una crisi econòmica greu, arran de la baixada dels preus del petroli i el gas, pilar dels seus ingressos. 

Les protestes ciutadanes causades per la crisi -i la pressió consegüent de l'exèrcit- van obligar Bouteflika a dimitir.

Anar al contingut