Algèria garanteix el gas a Espanya tot i el tancament del gasoducte que passa pel Marroc

El govern algerià diu que el subministrament de gas natural a Espanya està garantit tot i que diumenge tanca el gasoducte del Marroc

Actualitzat

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat en plena crisi energètica sobre el subministrament de gas d'Algèria.

Ha assegurat que el govern algerià s'ha compromès a garantir-ne el proveïment i fins i tot a augmentar-lo si és necessari:

"Confio que tots aquells que s'han compromès públicament i en privat a mantenir els contractes en els termes en què els van firmar, a estendre'ls o a ampliar-los, compleixin la seva paraula tal com havien dit."

Ho ha fet després de viatjar d'urgència a aquest país per rebre garanties que seguirà obtenint hidrocarburs en els volums pactats davant la incertesa que ha generat la crisi entre Algèria i el Marroc, i el tancament, aquest diumenge vinent, del gasoducte que passa per territori marroquí i transporta el principal volum de gas a Espanya.


"Tranquil·litzar els socis espanyols"

Algèria continuarà subministrant gas a través de l'altre gasoducte, que va directament d'Algèria a Almeria, i la resta arribarà a la península en vaixells, una operació que encara no s'ha concretat com es farà.

El ministre d'Energia i Mines d'Argèlia, Mohamed Arkab, ha dit després de la reunió que ha servit per "tranquil·litzar" els seus socis espanyols:

"Els hem dit que complirem amb el nostre subministrament de gas natural en les quantitats pactades en el marc dels contractes celebrats entre Sonatrach i les empreses espanyoles."      


El gas que ve d'Algèria, clau per a Espanya

El gas algerià suposa el 45% del total que Espanya consumeix i, per tant, és clau per a la indústria i les famílies, i més encara a les portes de l'hivern. Es tem que, amb l'arribada del fred, empitjori la crisi de preus actual.

Actualment, el gas natural que prové d'Algèria ve per dos gasoductes: el Medgaz, que és el que va directament a Espanya per Almeria, i el Magreb-Europa, que arriba a Tarifa, a Cadis, a través del Marroc.

Gasoductes entre Espanya i Algèria
Dos gasoductes transporten el gas d'Algèria a Espanya

Una connexió elèctrica entre Algèria i Espanya

Tots dos tenen una capacitat similar, i malgrat que la previsió és augmentar el subministrament a través del Medgaz, no n'hi haurà prou i caldrà transportar gas liquat en vaixell.

Segons ha explicat Arkab després de la reunió amb Ribera, tots dos han aprofitat per parlar de nous projectes, sobretot una connexió elèctrica entre els dos països:

"Hem discutit també sobre projectes futurs d'energia renovable, especialment unir Argèlia amb Espanya amb un cable submarí. Estem molt interessats en l'electricitat amb la ribera sud d'Europa a través d'Espanya."

La vicepresidenta espanyola per la seva banda ha dit que aquest projecte podria "arribar a materialitzar-se en els pròxims anys".

El govern algerià ha decidit tallar el subministrament a Rabat aquest diumenge vinent després del trencament de relacions diplomàtiques d'aquest estiu entre els dos països. Per tant, a partir d'aquest moment, només hi haurà la connexió a través del Mediterrani.

 

 

ARXIVAT A:
Algèria
Anar al contingut