Premià de Mar

Alerten que Premià de Mar cau en la il·legalitat limitant l'empadronament

Premià de Mar només empadronarà les persones que tinguin un títol de propietat o un contracte de lloguer

Ferran Moreno Garcia/Mireia Rom Salvador

Aquesta setmana Premià de Mar ha aprovat una moció molt controvertida. A partir d'ara només empadronaran els ciutadans que tinguin un títol de propietat a la localitat o un contracte de lloguer. Entitats, oposició i experts en dret alerten que l'ajuntament caurà en la il·legalitat. Assenyalen que la normativa estatal obliga a empadronar tothom que visqui al municipi: ocupi o no, i fins i tot si es viu al carrer.

La coordinadora Associacions Veïns Premià de Mar va instar el ple municipal a aprovar aquesta moció. Argumenten que aquest any hi ha hagut moltes ocupacions a la vila. El govern de Premià es va fer seva la moció i la va aprovar aquest dimecres. Així, Premià de Mar només empadronarà les persones que tinguin un pis en propietat al municipi o que estiguin de lloguer i ho puguin demostrar.

Entitats, oposició i experts en dret han posat el crit al cel. Si s'aplica aquesta moció serà un acte il·legal. Isabel Marquès, jurista i membre del Fòrum de Síndics Locals de Catalunya, avisa que l'ajuntament es pot posar en un embolic:

"Va en contra de la normativa. S'ha d'impugnar perquè l'ajuntament es pot trobar en un merder per incompliment de la normativa existent al nostre país. S'ha d'empadronar tothom. Tingui domicili fix o no."

Així ho diu la normativa vinculant de l'Estat. Els ajuntaments estan obligats a empadronar quan es viu en una cabana o, fins i tot, al carrer.
I pel que fa a les ocupacions, diu la norma: "No s'atribueix als ajuntaments cap competència per jutjar qüestions de propietat".

 

La possibilitat de demanar un contracte de lloguer o un títol de propietat són només alguns elements que proven que la persona viu al municipi. Però n'hi pot haver d'altres: rebuts de llum o aigua o que la policia, simplement, comprovi que la persona viu al municipi.

La moció que ha aprovat Premià tindrà conseqüències, segons Moha Ouaali, membre de la Xarxa d'Habitatge de Premià de Mar:

"Si treus el padró a una persona, li treus el dret a tenir targeta mèdica, anar al metge, anar a l'escola, anar a serveis socials. El padró és un dret bàsic."

El govern municipal, de Junts per Catalunya i PSC, no ha volgut fer declaracions. Les ocupacions registrades a la comissaria dels Mossos de Premià, per cert, han disminuït un 25% el primer trimestre del 2020 respecte al mateix període de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut